Administratie
Cum a pierdut CJ Constanța o finanțare de 5 milioane de euro? Vezi ce explicații sunt oferite pentru eșecul extinderii Delfinariului
Published
2 ani agoon
By
Tatian Iorga
Deși Constanța este corijentă la capitolul atragere de fonduri, fie europene, fie de la bugetul de stat, Consiliul Județean și-a permis luxul de a pierde nu mai puțin de cinci milioane de euro, bani care au fost alocați pentru ample lucrări de extindere a Delfinariului. Cum s-a întâmplat acest lucru? Autoritatea județeană, în subordinea căreia se află Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, din care face parte și Delfinariul, aruncă vina pe antreprenor, în sensul că nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale față de beneficiar, adică, spune CJC într-un comunicat, „nu a prelungit garanția de bună execuție și nu a prezentat toate asigurările așa cum sunt reglementate în clauzele contractuale.“
„Proiectul privind extinderea Delfinariului s-a derulat în cadrul Programului pentru dezvoltarea investițiilor în turism – Masterplanul investiţiilor în turism – şi a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 558 din 4 august 2017. Conform acestei hotărâri, ordonatorul principal de credite/investitor este Ministerul Turismului, ordonatorul de credite (secundar/terţiar) și totodată beneficiarul investiției este Unitatea Administrativ – Teritorială Județul Constanţa. Execuția de lucrări: contract încheiat cu Manelli Impresa S.R.L, în valoare de 17.642.527,29 lei, exclusiv TVA. Potrivit prevederilor contractuale, termenul de execuție a fost de 24 luni de la data primirii ordinului de începere, mai exact 20 iulie 2022, ordinul de începere a lucrărilor a fost emis la data de 20 iulie 2020. Antreprenorul nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale față de beneficiar, în sensul că nu a prelungit garanția de bună execuție si nu a prezentat toate asigurările așa cum sunt reglementate în clauzele contractuale. În acest sens, instituția noastră a transmis antreprenorului o notificare, prin care i s-a acordat un termen de 15 zile, de la primirea acesteia, pentru îndeplinirea obligațiilor mai sus indicate, în caz de neconformare, antreprenorului i s-a pus în vedere rezilierea contractului, la expirarea celor 15 zile. Având în vedere faptul că antreprenorul nu a dat curs notificării, contractul de execuție lucrări a încetat de drept la data de 22 octombrie 2022. De asemenea, deficiențele în executare sunt reflectate și în stadiul lucrărilor, acestea fiind de aproximativ 10% din total. Notificarea de reziliere a contractului de execuție cu Manelli Impresa S.R.L a fost comunicată Ministerului Turismului. Ținând cont de faptul că acest contract de finanțare era valabil până la data de 31 decembrie 2022, termen în care era obligatorie finalizarea obiectivului de investiții, Ministerul Turismului ne-a înștiințat cu privire la rezilierea contractului de finanțare.“, spune Petre Enciu, vicepreședinte al Consiliul Județean Constanța și coordonator al Direcției Generale de Proiecte.
Demersurile pentru finanțarea extinderea și modernizarea Delfinariului din Constanța au început din toamna anului 2017, iar toate etapele s-au finalizat în luna iulie 2020 când a fost semnat contractul de finanțare. La scurt timp, au început lucrările prin demolarea unor construcții și săparea unei gropi. Din păcate, la scurt timp, o dată cu schimbarea administrației județene, lucrurile s-au împotmolit, iar din proiectul de extindere a Delfinariului nu a rămas decât o groapă.
Fostul ministrul al Turismului Mircea-Titus Dobre: „Cei care au pierdut finanțarea trebuie să banii de la ei“
Cei care au pus umărul atunci la acest proiect au reacționat imediat după ce vestea pierderii acestei finanțări a împânzit mediul online. Unul cei care au avut un rol important în demararea acestui proiect este fostul ministrul al Turismului Mircea-Titus Dobre, cel care a inclus extinderea Delfinariului în master planul pentru Turism. El a declarat pentru Ordinea.ro că se pare cea mai mare incompetență ca cineva să aibă un contract în derulare, bugetat, și să piardă absolut tot. Fostul ministru al Turismului consideră că cei ce au făcut acest lucru trebuie să pună ei banii și nu să se ia din bugetul Consiliului Județean.
„În calitate de ministru al turismului am început demersurile, la începutul anului 2017, pentru realizarea Master Planului de Investiții în Turism ce avea ca principal scop dezvoltarea agrementului la nivel național. Master Planul s-a materializat prin HG 558/04.08.2017. În acest Master Plan, la cererea primarilor din județul Constanța și a președintelui Consiliului Județean au fost introduse mai multe investiții. Consiliul Județean, la acel moment, și-a dorit extinderea Delfinariului pentru că este singurul de acest fel din România și aș putea spune că este una din cele mai importante atracții din Constanța la acest moment. Demersurile pentru finanțarea acestui obiectiv au început din toamna anului 2017, iar toate etapele s-au finalizat în luna iulie 2020 când a fost semnat contractul de finanțare. Zilele acestea, am înțeles ca s-a pierdut finanțarea și că toți banii pentru finalizarea proiectului vor fi puși de către consiliul județean. Mi se pare cea mai mare incompetență să ai un contract în derulare, bugetat, și tu să pierzi absolut tot. Consider ca cei ce au făcut acest lucru să pună ei banii indiferent cine sunt și nu să se ia din bugetul Consiliului Județean. Ar trebui ca această instituție să se îndrepte împotriva celor care sunt responsabili pentru așa ceva, și poate o mână de ajutor ar trebui să o dea și Curtea de Conturi printr-o autosesizare.“, a spus Mircea Dobre.
Deputatul Horia Țuțuianu: „Administrația sub „bagheta” Mihai Lupu aruncă județul în incompetență și sărăcie“
Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, actualul deputat Horia Țuțuianu, a venit, la rândul său, cu o reacție după vestea că a fost pierdută finanțarea de peste 5 milioane de euro de la Ministerul Turismului pentru extinderea Delfinariului. Parlamentul constănțean, cel care a demarat proiectul și a obținut finanțarea, spune că munca echipei sale la Consiliul Județean a fost „pur și simplu irosită, laolaltă cu banii destinați Constanței“. El adaugă că administrația județeană sub „bagheta” Mihai Lupu aruncă județul în incompetență și sărăcie și că nu se mai poate vorbi de niciun fel de turism și dezvoltare.
„Am primit cu indignare vestea pierderii finanțării pentru extinderea și modernizarea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. La acest eșec major adăugăm restaurarea cetății Histria sau a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și, până la finalul mandatului acestei administrații județene, cu siguranță vom mai completa lista rușinii cu alte eșecuri . Aceste proiecte fiind doar pe Cultură. Faptul că cineva nu se pricepe într-o anumită funcție aș putea să înțeleg. Nu pot însă să înțeleg încăpățânarea, aroganța ostentativă și risipa multor, multor zeci de milioane de euro, bani obținuți cu greu pentru constănțeni, nu pentru anumite grupuri de interese. Mi-am amintit instant de desele drumuri la București, munții de dosare de pe birou, multe ore peste program și nopți nedormite … Munca echipei și a mea la Consiliul Județean a fost pur și simplu irosită, laolaltă cu banii destinați Constanței. Administrația județeană sub „bagheta” Mihai Lupu ne aruncă în incompetență și sărăcie. Este evident că nu mai putem vorbi de niciun fel de turism și dezvoltare în contextul erodării susținute a punctelor de interes din județul Constanța. Suntem în plină prăbușire sub o administrație distructivă, iar constănțenii trebuie să sancționeze aceste derapaje și erori care ne vor afecta pentru mult timp de acum încolo. Domnule Mihai Lupu, GATA, AJUNGE! Am văzut de ce NU ești în stare! Dacă mai ai un ultim strop de onoare politică și milă față de constănțeni, mergi acasă și trăiește-ți incompetența și neputința în liniște!“, spune Horia Țuțuianu.
Ce prevedea proiectul
În plan de modernizare și extindere a Delfinariului era cuprins a se construi un nou bazin de antrenamente (suprafața construită la sol de 628,70 mp, volum total 3094 mc, înălțimea apei de 5,2 m), o stație de filtre și stație de pompare (6 sisteme de filtrare, pompe, schimbătoare de căldură, sistem de dozare al ph-ului și al clorului), un spațiu administrativ (camere antrenori, cameră preparare hrană, magazie, vestiare și dușuri, toalete, atelier mecanic) și va fi montat un skimmer (dispozitiv de îndepărtare a compușilor organici pentru apa care este direcționată în bazinul de antrenament).
Citește și: