Liderul partidului Forța Dreptei, filiala Constanța, deputatul Bogdan Bola, a declarat că sesizarea făcută de parlamentarii Forța Dreptei și cei ai USR cu privire la „legea cadastrului” a fost admisă de Curtea Constutuțională.
„Am stopat astfel o lege care conține prevederi ce încalcă dreptul de proprietate privată. De exemplu, procesul-verbal de vecinătate, necesar pentru înscrierea în Cartea Funciară a posesiei și mai apoi a proprietății, putea fi semnat de oricine folosește terenul, fie chiar chiriaș sau comodatar. Așa s-au gândit strategii de la PNL, PSD și UDMR că ar fi bine să-și bată joc de un drept fundamental al cetățeanului.
Curtea a reținut că, între forma legii propusă de inițiatori, dezbătută și respinsă de Senat, și forma adoptată de Camera Deputaților, există o serie de diferențe semnificative de conținut juridic, de natură să conducă la o viziune substanțial diferită a Camerei decizionale, în privința obiectului de reglementare inițial al legii.
Senatul, ca primă cameră sesizată, nu a avut posibilitatea să dezbată și să se exprime prin vot cu privire la domeniul de reglementare al amendamentelor adoptate de Camera Deputaților, fiind prin urmare exclus din procesul legislativ.
În aceste condiții, Curtea a apreciat că legea criticată nu respectă principiul bicameralismului, fiind adoptată cu încălcarea prevederilor art.61 alin.(2) și art.75 din Constituție.“, notează Bola.
Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, judecătorii constituţionali au admis obiecţia formulată de un număr de 44 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al USR din Camera Deputaţilor, precum şi de un număr de 12 deputaţi neafiliaţi şi a constatat că Legea privind completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare 7/1996 este neconstituţională, în ansamblul său.
“În esenţă, Curtea a reţinut că, între forma legii propusă de iniţiatori, dezbătută şi respinsă de Senat, şi forma adoptată de Camera Deputaţilor există o serie de diferenţe semnificative de conţinut juridic, de natură să conducă la o viziune substanţial diferită a Camerei decizionale, în privinţa obiectului de reglementare iniţial al legii. Senatul, ca primă cameră sesizată, nu a avut posibilitatea să dezbată şi să se exprime prin vot cu privire la domeniul de reglementare al amendamentelor adoptate de Camera Deputaţilor, fiind prin urmare exclus din procesul legislativ”, explică instanţa constituţională.
Concret, CCR a apreciat că legea criticată nu respectă principiul bicameralismului, fiind adoptată cu încălcarea prevederilor art. 61 alin. (2) şi art.75 din Constituţie.
Amintim că, deputaţii USR şi de la Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională cu privire la modificările aduse Legii cadastrului, apreciind că prin aceste modificări sunt puse în pericol proprietăţile românilor.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta