Mulți constănțeni se plâng de faptul, de mai multe săptămâni, stau în frig din cauza numeroaselor avarii și a lucrărilor înlocuire a rețelelor de termoficare. În plus, sunt mii de elevii și copii de grădiniță care sunt nevoiți să stea în frig în clase. În tot acest haos, șefii administrației locale ridică din umeri și dau vina pe greaua moștenire.
Astăzi, ar fi trebuit să avem o conferință de presă în care primarul Constanței, Vergil Chițac, oferă explicații cetățenilor. Numai că, deși a fost anunțat că va participa, Chițac nu a fost la conferință, fiind „reținut într-o ședință“, după cum ne-a explicat City managerul orașului, Felicia Ovanesian. În lipsa „primului gospodar“ al orașului, la conferință a fost prezent directorul general al SC Termoficare Constanța, Liviu Popa, cel care condus destinele societății de termoficare a orașului în ultimii ani, indiferent că municipiul a fost administrat de PSD-iști sau PNL-iști. Liviu Popa a dat vina pe greaua moștenire, spunând că sistemul de termoficare al orașului este unul foarte vechi și că avariile apar din cauza stării precare a conductelor. El a spus că situația din oraș se va schimba doar atunci când proiectele de înlocuire a rețelelor de termoficare vor fi finalizare, ceea ce înseamnă că orașul o va mai duce așa încă vreo câțiva ani.
„Știți că sistemul de termoficare este foarte vechi, în jur de 40 de ani, și trebuia înlocuit de circa 15 ani. Atât cât operatorul a putut să țină în funcțiune au mai fost amânate proiectele. În 2019 s-a constatat gravitatea în furnizarea energiei termice către populația Constanței și s-a făcut o strategie pentru încălzirea populației în următorii 20 de ani….Toată capacitatea noastră de a face reparații este axată pe menținerea magistralelor în funcțiune. Din nefericire, atunci când după 10 – 15 ore de lucru cu echipele de intervenție reușim să pornim, la umplerea din CET Palas a magistralei apar alte avarii…Starea de coroziune a conductelor vechi este atât de mare încât orice efort suplimentar, însemnând presiune sau dilatație, determină apariția unor noi avarii.“, a declarat Liviu Popa.
Întrebat de Ordinea.ro de ce nu sunt anunțate toate avariile? Liviu Popa a spus că „este foarte posibil, dar că locuitorii orașului trebuie să înțeleagă faptul că societatea nu poate anunța fiecare cetățean în parte.
Advertisement
„Contractul este cu asociația. Totuși ne adresăm la vreo 125.000 de persoane. Nu pot să îi anunț pe fiecare în parte. Dar avem o adresă de web: www.termoficare-constanta.ro unde veți găsi în permanență comunicate de presă cu toate lucrările.“, a punctat Liviu Popa.
Felicia Ovanesian a declarat, la rândul ei, că populația va scăpa de acest chin atunci când se va finaliza înlocuirea tuturor conductelor: „4 – 5 – șase ani de acum încolo.“ În completare, Liviu Popa a spus că „în 3 – 4 ani, lucrurile vor sta mai bine în Constanța decât în celelalte orașe.“