În perioada 25 februarie-3 martie 2023, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța a desfășurat mai multe activități înscrise în calendarul Săptămânii Protecției Civile în România.
Scopul acestor activități a fost, în pricipal, de a dezvolta comportamentul preventiv al cetățenilor în diferite situații de urgență, publicul vizat aparținând tuturor categoriilor de vârstă.
În data de 26 februarie, ISU Constanța a organizat și desfășurat o acțiune de informare și educare preventivă în lăcașurile de cult, cu sprijinul personalului clerical. Pe durata acestor sesiuni au fost persoanelor prezente la slujbă le-au fost distribuite materiale informative. Acțiunea a fost desfășurată de echipajele operative din fiecare subunitate a inspectoratului în lăcașuri de cult situate în raioanele de intervenție, în 32 lăcașuri de cult, la care au participat 3.905 persoane, inclusiv personal clerical.
În Săptămâna Protecției Civile, împreună cu serviciile voluntare pentru situații de urgență, au fost executate 70 activități alături de membrii comunităților locale, din care 20 pe linia de prevenire și alte 50 fiind exerciții demonstrative la insituțiile de stat, unitățile de învățământ și în gospodăriile oamenilor. Au participat 4.912 persoane. În cadrul exercițiilor demonstrative a fost prezentat modul corect de acțiune înainte, pe timpul și după producerea unui seism, tehnici de acordarea a primului ajutor, precum și modalități de prevenire/stingere a unui incendiu.
Peste 2.800 elevi și personal didactic din unitățile de învățământ au participat la acțiunile de educație preventivă referitoare la tehnicile de acordare a primului ajutor dar și de educație privind modul de comportare specific tipurilor de risc.
Ziua Porților Deschise, eveniment organizat în perioada 25 februarie – 3 martie la toate subunitățile de intervenție a adunat aproximativ 300 de vizitatori – preșcolari, elevi și adulți – care au dorit să vadă tehnica de intervenție și să afle cât mai multe informații despre meseria de pompier militar.
Constituirea a patru puncte de informare preventivă cu tematică de protecție civilă cu ocazia unor evenimente/întruniri organizate de ISU Dobrogea a vizat creșterea gradului de conștientizare și familiarizarea participanților privind măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență. Cele patru puncte mobile s-au organizat cu ocazia unor întâlniri cu reprezentanții unităților administrativ teritoriale, cu arhitecții și toți factorii implicați în domeniul construcțiilor, pe timpul unei sesiuni de informare și pregătire desfășurată cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, precum și cu ocazia participării repreznetanților ISU Dobrogea la o discuție organizată de un ONG pe tema situațiilor de urgență.
Exercițiul național de alarmare publică „Miercurea Alarmelor” a avut drept scop antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale, verificarea funcţionării sistemului de alarmare şi pregătirea populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare.
Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta