Consilierul județean Răzvan Filipescu acuză conducerea statului român că își bate de joc de consumatorii și agricultorii români. El spune că exact ca și în cazul Schengen, se pare că doar noi românii avem de pierdut din actualul context.
„Pe scurt:
- Prețurile la alimente au crescut și rămân la un nivel ridicat deși prețurile la cereale au scăzut semnificativ. Ca idee, în ultimele 5 luni au scăzut de la 370 eur/ tona grâu la 250 euro deci 120 euro/tona, scădere de aproximativ 3️3%. Dar la raft nu se vede vreo scădere, desi inclusiv prețurile la combustibili și utilități au scăzut și ele.
- Pentru a compensa aceste pierderi, datorate în principal tranzitului de mărfuri din Ucraina și a intrării în competiție neloială cu acestea, fermierii și Ministrul agriculturii au cerut Comisiei Europene compensații, și se pare că suma obținută este una BATJOCORITOARE, de doar 10 milioane euro, adică doar 1️ euro/hectar dacă ne raportăm la suprafață arabilă a României.
Înțeleg și am sprijinit acțiunile de solidaritate fată de vecinii noștri dar asta nu înseamnă să ne falimentam producătorii și doar unii să fie avantajați.
- Doar comercianții și intermediarii câștigă indiferent de situație și toată lumea la Guvern tace , nu am văzut dialog pe acest subiect.
Laptele se cumpără de la fermieri cu 2,3 – 2,5 lei, se vinde în piață cu 5.5 – 6 lei iar în magazine cu 9.5 – 10.5 lei. Să nu mai spun că vine lapte din import cu preț de dumping de 1.8 lei doar cu scopul de a destabiliza relația dintre procesatori și fermierii locali.
La faina, mălai sau ulei nu s-au modificat preturile deși preturile produselor agricole au scăzut cu peste 30️% .
- Condițiile noi pentru accesarea subvențiilor creează confuzie și probleme producătorilor și crescătorilor de animale, având că efect scăderea productivității. Doar să lași 5% teren nelucrat din 2024, e o inepție, adică lipsești Romania de cel puțin 2️ milioane tone cereale.
- Seceta bate la ușa, vă fi un an greu!
Am vorbit azi cu colegii din asociații și analizam acțiunile următoare, începem prin a trage un semnal de alarmă Ministerului Agriculturi, explicând situația și riscurile la care sunt supuși fermierii din cauza acestei competiții neloiale și prezentând instrumentele necesare pentru acordarea eventualelor despăgubiri, dar la preturi corecte, nu jignitoare că cele care se vehiculează.“, spune Filipescu.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta