În cursul nopții trecute, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța a avut loc prima prelevare de organe din acest an, de la un pacient decedat în urma unui accident rutier. Trei vieți vor fi salvate prin transplant de ficat și de rinichi. Pentru intervenţia de prelevare, au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic Fundeni, conduse de dr. Guenadiy Vatachki – pentru ficat și dr. Vlad Olaru – pentru rinichi.
Potrivit Agenției Naționale de Transplant, 3 vieţi sunt salvate prin transplant de ficat şi rinichi, datorită gestului altruist făcut de o familie care, deşi a pierdut pe cineva foarte drag, a fost de acord cu donarea de organe şi efortului deosebit al echipelor medicale implicate în activitatea de transplant, de la donare la transplant.
La Spitalul Județean Constanța azi-noapte s-a realizat prima prelevare de organe din acest an, de la un pacient decedat în urma unui tragic accident rutier.
”Ne înclinăm cu profund respect și recunoștință în fața familiei îndurerate, care a acceptat să treacă peste propria suferință și să dea o șansă la viață semenilor aflați în suferință. În spatele fiecărui acord, care va duce la vieţi salvate prin transplant, se află efortul personalului medical implicat în activitatea de declarare şi donare, în general personalul secţiei ATI şi coordonatorul de transplant. Mulţumim colectivului ATI și echipei de coordonare de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Constanța, formată din dr. Marius Prăzaru – coordonator transplant, dr. Adina Gherghinoiu – kdp, care au făcut posibil să apară speranţa în sufletul altor 3 oameni.”, au precizat reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.
Pentru intervenţia de prelevare, la Constanța, au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic Fundeni, condusă de dr. Guenadiy Vatachki – pentru ficat și dr. Vlad Olaru – pentru rinichi.
Efortul lor a fost continuat de echipele neobosite ale centrelor de transplant. Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al IC Fundeni, coordonat de prof. dr. Irinel Popescu, un pacient critic a beneficiat de un transplant de ficat.
În acelaşi timp, la Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal Fundeni, alți doi pacienți vor primi şansa mult aşteptată pentru un transplant de rinichi.
Potrivit Biroului de presă al Agenției Naționale de Transplant, de la începutul anului, la nivel naţional s-au înregistrat 23 donatori în moarte cerebrală de la care s-au prelevat organe şi ţesuturi. Medicii români au salvat 88 de pacienți prin intervenţiile de transplant, cu organe provenite de la donatori decedaţi: 23 transplanturi hepatice, 60 transplanturi renale, 5 transplanturi de cord şi 1 transplant plămân.
Efortul unităţilor sanitare implicate, alături de susţinerea avută din partea Ministerului Sănătăţii, au contribuit la salvarea acestor pacienţi a căror unică şansă era un transplant.
”Mulţumim încă o data cu profund respect şi recunoştinţă familiilor donatorilor şi tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă, care fac posibil un miracol pentru aceia dintre noi aflați în cumpănă. Transplantul înseamnă VIAŢĂ!”, au precizat reprtezentanții ANT.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta