De asemenea, tot prin OUG se va decide și înghețarea angajărilor, o măsură care ar putea să intre în vigoare de pe 15 mai.
Angajările vor fi înghețate în tot sistemul bugetar, cu excepția educației, sănătății și a posturilor unice.
Aceste măsuri vor aduce o economie la buget de 10 miliarde de lei.
Discuțiile din interiorul Coaliției
Premierul Nicolae Ciucă a declarat la Iași că Ministerul Finanțelor lucrează deja la o analiză privind supraimpozitarea cumulului de venituri pensie-salariu al lucrătorilor la stat, dacă acesta depășește salariul Președintelui României. Această analiză nu va fi gata, a precizat premierul, înainte de 1 mai.
„Nu discutăm despre supraimpozitare, ci de impozitarea anumitor venituri. Ideea de bază a fost impozitarea celor care au salarii mai mari decât al Președintelui. Așteptăm să se vină cu măsura, așteptăm analiza Ministerului Finanțelor”, a spus prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Varianta supraimpozitării veniturilor care depășesc salariul președintelui a apărut public după întâlnirea de luni seară a liderilor coaliției de guvernare, relateaza Romania Libera.
PSD susține supraimpozitarea veniturilor mari din cumulul pensie-salariu
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, creditat cu această idee, afirmă că interzicerea cumulului pensie-salariu ar putea fi neconstituțională și că soluția mai sigură ar fi cea de supraimpozitare.
„Dacă prin acel cumul depășești, de exemplu, salariul brut a Președintelui, care e aproximativ 25 de mii, e normal să vii, dacă e constituțional, cu o impozitare suplimentară. Sunt două venituri, amândouă de la bugetul statului.”
Președintele PSD a precizat că veniturile din sectorul privat nu sunt vizate de această posibilă măsură. Totuși, discuțiile din coaliție au atras atenția că o impozitare selectivă, numai a veniturilor din sectorul public, ar putea fi neconstituțională.
Pe lângă limitarea veniturilor mari printr-o eventuală impozitare specială, coaliția discută și despre reducerea cheltuielilor de la buget.
Marcel Ciolacu afirmă că o prima măsură desprinsă din consultările coaliției ar fi oprirea angajărilor în sectorul bugetar, cu excepția sistemului de Sănătate.
„E oportună o ordonanța de urgență care să înghețe absolut toate angajările de la stat. Fiecare ministrul, fiecare agenție, sa își facă o analiză proprie și, în cazul în care au posturi descoperite, să facă transferuri în interiorul instituțiilor.”