Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Câteva lucruri mai puțin cunoscute despre Acvariul din Constanța

Published

on

Pe 1 mai 1958, se inaugura la Constanța primul acvariu public din România. Clădirea care adăpostește, de atunci, fără întrerupere, cea mai mare expoziție de pești și viețuitoare acvatice din România, servise în trecut ca pavilion-restaurant al Cazinoului din Constanța. Așa apreciaseră, în 1912, arendașul Cazinoului și municipalitatea constănțeană, să dea acestui edificiu-emblemă o anexă utilă pentru lumea bună care, vizitând Cazinoul, ar fi dorit să petreacă, la masă, un timp plăcut. Avariat sever în timpul primului război mondial și refăcut mai apoi, ca atâtea alte edificii dobrogene, printre care chiar Cazinoul și Podul Carol I de la Cernavodă, pavilionul-restaurant a continuat să funcționeze în toată perioada interbelică. În anul 1932, pentru prima oară în istoria clădirii, o publicație constănțeană, respectiv revista ”Boabe de grâu”, lansa ideea alocării acestui spațiu pentru înființarea unei expoziții tematice cu peștii Mării Negre. În timp, ideea a mai fost susținută în spațiul public, însă abia în anul 1955, autoritățile de atunci au dat undă verde transformării edificiului burghez în primul acvariu public din România. Proiectul de arhitectură a fost conceput de arhitectul A. Bernovschi. Inițial, Acvariul din Constanța a avut 46 de bazine. În timp, însă, prin investiții succesive, s-a ajuns la actuala configurație: un bazin central de 30 de metri cubi și alte 56 de bazine secundare.

Până în anul 2015, bazinul principal a găzduit exemplare de pești din Marea Neagră, în principal sturioni. În anul menționat, la nivelul conducerii Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța s-a simțit nevoia unei schimbări. În primul rând, exemplarele colecției erau îmbătrânite. Iar în al doilea rând, cerințele tehnice pentru păstrarea unei temperaturi scăzute a apei făceau tot mai dificilă exploatarea optimă, întrucât se forma condens aproape permanent, ceea ce crea un disconfort pentru vizitatori. În acest context, CMSN a luat decizia de a distribui exemplarele specifice Mării Negre în bazine mai mici, relocând bazinul central speciilor tropicale, exotice și viu colorate. Vorbim aici de pisici de Amazon, Arowana, Piranha, peştele cuţit, peştele înger, peştele lopată, peştele pisică, scorpia, dragonul de mare, steluţele de mare, căluţul, acul şi aţa de mare, pisică de mare, Tilapia de Nil.

Până pe 30 iunie 2016, inclusiv, tarifele de vizitare a Acvariului din Constanța sunt următoarele:

Adulți – 8 lei
Elevi/Studenți – 2 lei
Copiii până la 7 ani – intrare gratuită.

Advertisement
usr

Programul de funcționare este, de luni până duminică, în intervalul 09.00 – 19.30.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions