Teatrul de Stat Constanța și-a publicat pe website programul din luna mai, care va fi, de fapt, ultima lună din stagiunea teatrală 2022 – 2023, pentru că încep deplasările la festivaluri, care vor ocupa aproape toată luna iunie. În continuare, lunile iulie și august vor veni cu stagiunea estivală, SEAS 2023, care va fi cel puțin la fel de bogată în spectacole ca cea de anul trecut.
Deplasările încep din această săptămână, spectacolul coprodus de TSC și Facultatea de Arte a Universității Ovidius, „Trilogia belgrădeană” de Biljana Srbljanović, în regia lui Erwin Șimșensohn, fiind invitat să participe, vineri, 5 mai, la festivalul studențesc de teatru UNSCENE de la Miercurea Ciuc. Spectacolul, care nu a avut încă premiera oficială, poate fi văzut de constănțeni mâine, 3 mai, de la ora 18.00, la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța, și miercuri, 10 mai, de la ora 19.00, în aceeași sală, intrarea fiind gratuită.
Joi, 4 mai și vineri, 5 mai, de la ora 19.00, Teatrul de Stat Constanța găzduiește, în calitate de partener, spectacolul „KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”, producător Vanner Collective, concept de Denisa Nicolae și Liviu Romanescu pe un text de Raluca Mănescu.
Spectacolul descrie drumul inițiatic al unui bărbat în luptă cu Frica. Este o poveste învăluită de dragoste, umor și curaj despre traume deconstruite, despre iubire și acceptare. Ce mai înseamnă azi să fii un „bărbat adevărat”? O disecție actuală a parcursului către sine și a impactului pe care îl are descoperirea adevăratului chip, ascuns sub măști fabricate.
Biletele pot fi procurate tot de la Agenția TSC și online, pe Mystage.ro.
Sâmbătă, 6 mai, sunteți așteptați la spectacolul de improvizație teatrală „Meciul de comedie”, în regia lui Dragoș Muscalu. De la ora 19.00, la Sala Studio din strada Ion Lahovari nr. 2A.
Duminică, tot de la ora 19.00, în același loc, „Universuri paralele” de David Lindsay-Abaire, regia Radu Iacoban, un spectacol ce investighează, cu meticulozitate, cu empatie și cu umor, complexitatea și profunzimile tragediilor personale.
În următorul weekend au fost programate spectacolele „Îndoiala” de John Patrick Shanley, regia Diana Mititelu, și „Logodnă relativă” de Alan Ayckbourn, regia Iulian Enache. Este a treia lună în care Teatrul de Stat Constanța programează câte un spectacol accesibilizat pentru persoanele cu deficiențe de auz. Primele spectacole au fost „Logodnă relativă” și „Universuri paralele”, iar luna asta este „Îndoiala”, spectacol care va fi tradus live, în limba semnelor române, de profesor interpret Lena Lazăr Dermengiu, constănțeancă, absolventă a Facultății de Litere a Universității „Ovidius”, care traduce în prezent la Televiziunea Română pentru persoanele cu deficiențe de auz.
Ultimele două weekend-uri ale lunii mai sunt dedicate unui spectacol care pune împreună povești al căror substrat comun este acel sentiment al vacanței pe litoral: „SEASIDE STORIES”, după texte de proză contemporană românească, în regia lui Radu Afrim. Un spectacol pentru care deja nu mai sunt așa de multe bilete și se joacă, de obicei, cu casa închisă. Reprezentația SEASIDE STORIES din 27 mai face parte din proiectul Teatrului de Stat Constanța AUTOSTRADA SPRE TEATRU, prin care TSC și-a propus să aducă spectatori din afara orașului la teatru, pentru a face din Constanța o destinație culturală importantă pentru publicul din capitală. Prima ediție a acestui program s-a desfășurat, cu succes, în luna februarie.
********
Menționăm că, încă din martie 2022, reprezentațiile Teatrului de Stat Constanța se desfășoară la Sala Studio din strada Ion Lahovari nr. 2A, situată chiar vizavi de clădirea teatrului din Bulevardul Ferdinand, aflată în renovare din noiembrie 2021.
********
Toate informațiile referitoare la activitatea Teatrului de Stat Constanța sunt disponibile pe website-ul nostru, în limbile română și engleză: www.teatruldestatconstanta.ro
Biletele pot fi cumpărate online, pe platforma myStage.ro, de la agenția de bilete a TSC din bulevardul Tomis nr. 97 sau, cu o oră înainte de spectacol, de la Sala Studio.