Conecteaza-te cu noi

Politica

O analiză electorală care dă fiori PNL și USR: AUR, pe locul 2 în preferințele românilor cu drept de vot!

Published

on

După multe zile de negocieri intense între cele două formațiuni principale aflate la guvernare, PSD și PNL s-au înțeles în situația cobvenită a rocadei guvernamentale. Cu Ciucă șef la Senat, liderii celor două formațiuni politice și-au adus oamenii pe lista scurtă a viitorului Executiv. Știm din recentele sondaje că preferat în intenția de vot a românilor este PSD, urmat de PNL. Acum, la rocadă, o analiză electorală dă fiori pe spate liderilor PNL și USR, un alt partid care a acumult multe procente la ultimile alegeri. Ne amintim perfect că USR a fost și la guvernare, tot urmare a numărului uriaș de voturi pe care candidații formațiunii politice le-au primit la ultimul scrutin. La fel și candidații AUR. Acum, la rocadă, analistul Mirel Palada publică un sondaj care schimba toate calculele politice: AUR se află pe poziția 2 în preferințele românilor cu drept de vot!

Și un alt aspect important, după mulți ani, UDMR nu va mai face parte din noul guvern PSD – PNL.

E bine să punctăm aici următoarele aspecte:

În anii 1996-2000 UDMR a făcut parte din guvernul CDR, apoi, între 2000-2004, a susținut guvernarea PSD+PUR fără să fie prezent în coaliție. Între 2004-2008 a fost la guvernare, inițial împreună cu Alianța D.A., apoi, după trecerea PDL în opoziție, a rămas în coaliție cu PNL.

În urma alegerilor legislative din 2008 a trecut în opoziție alături de PNL. După demiterea Guvernului Boc (1) (PDL-PSD) în octombrie 2009, UDMR a intrat la guvernare alături de PDL și UNPR, formând Guvernul Boc (2), în funcție din 23 decembrie 2009. Uniunea a primit câteva ministere: al culturii, sănătății și mediului. De asemenea, nici din guvernul lui Dragnea maghiarii nu au fost la guvernare, dar au susținut Guvernul din Parlament.

sondaj preluare mandat Ciolacu

sondaj preluare mandat Ciolacu

Redăm textul integral publicat de Palada pe contul său de Facebook:

Analiza situației politice a momentului, la preluarea mandatului lui Ciolacu

Peisajul electoral la momentul schimbării premierului de la PNL spre PSD arată după cum urmează.

PSD 30%, pe primul loc. Un partid mult timp demonizat de către președintele Iohannis, în toamna lui 2021 a beneficiat de o reevaluare drastică din partea acestuia, fiind redefinit drept responsabil și necesar și invitat la guvernare.

La momentul acela, PSD a beneficiat de o gură de aer. De o creștere bruscă de procente în sondaje specifică învingătorului. În literatura de specialitate, efectul se cunoaște sub numele de bandwagon effect și e bine documentat de-a lungul timpul, inclusiv în România.

Drept pentru care, în toamna lui 2021, PSD a beneficiat de acest succes și a sărit binișor peste 40%.

Ca urmare a acestei creșteri de tip bandwagon, din 2021 încoace, PSD a avut de unde să scadă ca urmare a erodării inevitabile cît timp ești la guvernare. În acești aproape doi ani, PSD s-a erodat de la peste 40% la 30%. E încă la 30% pentru că a avut de unde să scadă – spre deosebire de PNL (vezi mai jos).

Ce va fi de aici înainte? Odată ajuns prim-ministru, va începe oare Ciolacu să contabilizeze nemulțumirea populară, precum au făcut-o pînă acum diverșii premieri PNL, Orban, Cîțu, Ciucă, să scadă clar sub pragul simbolic de 30%, să își vadă întîietatea amenințată de AUR?

Sau va reuși să neutralizeze criticile și să guverneze decent, sau măcar mai bine decît premierii PNL de pînă acum, să dea cu bani în populație înspre pregătirea anului electoral 2024, și astfel să își păstreze respectabilul nivel de 30% și prima poziție pe eșichierul politic al României?

Nu știm. Vom vedea. Predicția e dificilă, mai ales atunci cînd se referă la viitor. (O butadă din legile lui Murphy care îmi place la nebunie.)

AUR 22%, pe locul doi. Greva profesorilor a remobilizat electoratul AUR și l-a adus înapoi la vot, în bazinul de Likely Voters.

Drept urmare, după o perioadă recentă în care alunecase sub 20%, AUR a sărit înapoi peste pragul de 20% și s-a instalat confortabil în poziția a doua, semnificativ peste din ce în ce mai perdantul PNL (vezi mai jos). AUR este în creștere, își consolidează pe zi ce trece bazinul electoral lărgit – spre disperarea unora, mulți dintre ei nu tocmai civili.

Pe de altă parte, AUR este de departe partidul cu votanții cei mai fluctuanți, care reacționează la evenimente, ca mai apoi, între ele, în pauzele de intensitate comunicațională, să se desumfle și să iasă din nou din bazinul de Likely Voters. Zig zag de cea mai bună calitate.

Cum va evolua AUR în viitor? Va reuși să capitalizeze și mai bine decît pînă acum tensiunea populară și să se consolideze drept al doilea partid al României, clar peste 20%, sau cine știe, dacă PSD nu guvernează chiar cum trebuie, poate cumva chiar primul, marginal la scor peste PSD?

Sau AUR va prezenta în continuare evoluții în zig-zag, cu mobilizare doar la evenimente și fără consolidare ideologică?

Nu știm. Vom vedea. Predicția e dificilă, mai ales atunci cînd se referă la viitor.

PNL 15, pe locul trei. Vai vai vai și vai de mine. O prăbușire spectaculoasă, demnă de un dans al lui Zorba pe plajă, cînd i s-a dărîmat funicularul cu bușteni cu tot.

PNL a reușit în ultima perioadă (pardon: pereoadă) contraperformanța să se transforme din primul partid al țării, aflat convenabil în siajul unui majestuos președinte proaspăt reales, în ditamai cotoroaga ce prezintă găuri pe toate părțile și pierde voturi prin toate găurile.

Instalat confortabil de ceva vreme, de ceva sondaje pe locul trei, mult sub pragul simbolic de 20% și într-o scădere bine definită, aproape catastrofală, deja PNL este la egalitate cu locotenentul său ideologic USR (cel mai recent procent USR, 14%; vezi mai jos). Ce mi-e 15%, ce mi-e 14%, amîndouă sînt cam pe acolo. Singura diferență e că USR e constant, în timp ce PNL e pe un trend bine definit de scădere.

Nu mai spunem de schimbările de premieri făcute de PNL, unul mai mediocru decît altul, cu vîrful de penibilitate politică atins în perioada (pardon: pereoada) distinsului zgubilictic Cîțu.

Nici Ciucă n-a făcut mare lucru, așa ditamai generalul stingher cum îl vedeți la televizor. În momentul de față este oribil de erodat în ochii populației și probabil deja devenit o epavă politică. Dacă ar candida la prezidențiale, ar ocupa un onorabil loc patru. Vai vai vai și vai de mine.

Asta ca să înțelegeți în ce hal a ajuns PNL în momentul de față. O epavă. După cum spuneam: o cotoroagă care pierde voturi prin toate găurile.

Va reuși PNL să-și revină cumva, acuma cînd PSD i-a luat locul pe tronul însîngerat și toți ochii sînt pe premierul Ciolacu, să încaseze PSD-ul nerealizările guvernamentale, în timp ce PNL să-și permită luxul să-și lingă rănile, să-și (re)mobilizeze primarii și să se întoarcă înapoi spre 20%?

Ori va avea soarta onorabilului PNȚ-CD, sau a și mai onorabilului PDL, două partide moarte politic odată cu dispariția președintelui care el le-a crescut, el le-a prăbușit pînă la moarte clinică (mai întîi Constantinescu, apoi Băsescu, acuma la rînd Iohannis)?

Nu știm. Vom vedea. Predicția e dificilă, mai ales atunci cînd se referă la viitor.

USR 14%, locul patru. USR e precum apa sfințită. Nici nu strică, nici nu vindecă. Nici nu crește, nici nu scade.

A scăzut acum doi ani. Apierdut atunci jumătate din electorat, cînd cu primarii catastrofali și cu scoaterea sa de la guvernare de către Iohannis, adică de către americani. În prezent USR plutește într-un canal oarecum indiferent și constant, undeva ușor sub 15%. La fel cum o face și Dacian Cioloș pe persoană fizică – doar că ăsta e la REPER, nu la USR. Iar REPER e varză, plutește rezidual în 1% (vezi mai jos).

Nu mai vorbim de Drulă, acest distins produs al școlii de civili tunși întocmai și la timp. Drulă băltește clar sub 10%, n-are nici o șansă, oricît s-ar chinui o parte progresistă a Securității să-l crească, să-l facă o nouă Jeanna d’Arc.

Problema cu USR nu e neapărat Drulă. Problema e că USR nu e apă sfințită, cum spuneam la început, ci pur și simplu doar decît otravă. Cine bea din ea, își distruge viața. Ghinion.

UDMR, 5%. Constant, egal cu sine însuși. Și oricum nu contează pragul electoral de 5%. Căci Legea Electorală conține niște chichițe discrete, știute de puțini, scrise înadins astfel încît UDMR să intre în Parlament chiar dacă nu face în mod formal 5%.

Deci nu contează că rămîn la guvernare sau nu. Tot 5% o să ia. O să aibă grijă PNL la Buzău și PSD la Giurgiu să-și pună activiștii să voteze UDMR. It is known, khaalesi.

PARTIDELE MICI, per total adunate 14%. La egalitate, cum ar veni, cu USR. Cum ar veni, deja o forță politică din ce în ce mai clară.

Doar că nu știm în ce măsură se va concretiza această forță, să însemne ceva. Sau, din contră, nu va trece nici unul din ele pragul electoral. Și atunci procentele lor se vor vărsa la redistribuire către cele cinci partide care clar intră în Parlament: PSD, AUR, PNL, USR, UDMR.

Nu știm. Vom vedea. Predicția e dificilă, mai ales atunci cînd se referă la viitor.

Hai să facem o analiză a acestor partide mici, căci sînt multe și unele din ele interesante în evoluția lor.

Dintre ele se remarcă următoarele partide drept succese, cel puțin pe moment.

În primul rînd, SOS România cu 3%, în siajul unei Șoșoacă foarte active, vizibile și populare (pe persoană fizică, Diana Șoșoacă are nivelul de încredere peste 20%).

Apoi PER (Partidul Ecologist Român) cu 3%. Unul din partidele mici care apar constant atît pe radarul sondajelor, cît și la alegeri, unde au unele succese electorale locale notabile, dar care nu prea reușește să salte peste 5% la nivel național. Va reuși tura asta? Nu știm. Vom vedea. Predicția e dificilă, mai ales atunci cînd se referă la viitor.

Nu în ultimul rînd, dintre partidele mici aflate pe trend pozitiv, avem un new entry: ANC (Alianța Național Creștină). E vorba de un partid mai nou înființat, dar care iată că începe și el să apară în sondaje și deja să obțină 2% la prima măsurare. Vom vedea în sondajele următoare dacă confirmă sau nu.

Cam gata cu premianții dintre partidele mici. Să vedem și loazele. Drept perdanți se remarcă următoarele partide, într-o prăbușire aproape la fel de spectaculoasă precum PNL sau funicularul lui Zorba.

În primul rînd, PMP (Partidul Mișcarea Populară). Care într-un timp era clar peste 5%. Și care iată că acum a scăzut la 2% și este pe un trend clar descrescător. Ce dulău a fost și PDL-ul ăsta transformat în PMP și ce javră janghinoasă a ajuns. Ghinion.

În al doilea rînd, Pro România. Care acum cîțiva ani, la scurt timp după apariție, reușise performanța să crească spre 10%, la fel precum ALDE. Iar care acum s-a prăbușit într-un deja rezidual 1%. Sigur nu va trece pragul de 5%. Nici el, nici confratele său de evoluție recentă ALDE. Ghinion.

Alt perdant clar, partidul lui Cioloș, REPER. Care după ce s-a desprins cu zgomot din USR și a reușit cîteva luni să țină capul peste 5%, acum e și el deja în balta reziduală de 1%, fără nici un fel de șansă să treacă peste 5%. Ghinion.

Un alt partid de fost președinte, FD (Forța de Dreapta), al vestitului împiedicat politic Ludovic Orban, horcăie și el în 1%. Ghinion. O să se verse în USR, precum o s-o facă și PMP – cîți or mai fi rămas pe acolo, să nu fi plecat deja pe persoană fizică în altă parte.

Din această analiză de partide mici, o concluzie, oricum, deja se impune. Aceste partide de foști președinți de partid mare se pare că nu au nici un fel de șansă la publicul român. Ghinion.

Ultimul, dar nu cel din urmă, vestitul PPU-SL. Acest partid este pur și simplu genial. În sondajele la fel de vestitului Pieleanu / Avangarde (da, chiar acel PieleaNU din butada mea preferată PalaDA, PieleaNU), dar și în sondajele vestitului Buble / CURS, are mereu, dar mereu 4%. Cînd el, de fapt, săracul zace la fel de însîngerat cînd în 0%, cînd în 1%.

Adevărul doare, iar propaganda de 4% asigură contracte și mai ales vizibilitate la Antena 3. Nu-i așa, Mariuse? Nu-i așa, Iosife? Ce să faci. Sociologia e meserie grea, iar România, vorba maestrului Dinică, mese puține. Cineva trebuie să se și sacrifice, să spună 4%, for the greater good of să mănînce și gura lor ceva.

Cam atît deocamdată. Într-o postare viitoare, poate discutăm și despre candidații la prezidențiale.O să fie fun. O să fie cu umpic de sînge pe pereți. Și restul procente. Adică suferință. Adică adevăr neconvenabil.

V-am spus că PPU-SL are mereu, dar mereu 4% în sondajele care trebuie? Doamne Dumnezeule, cîtă pricepere. Cîtă pricepere, măi Mariuse măi…

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions