Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, spune că industria construcțiilor a luat amploare în ultima perioadă, dar ce facem cu deșeurile provenite din construcții și demolări?
„Pentru prima dată în România am inițiat, împreună cu colegii mei, Diana Buzoianu, Claudiu Mureșan, Raoul Trifan şi Aurel Oprinoiu, un proiect de lege care să reglementeze gestionarea acestui tip de deșeuri. Este necesară stabilirea unui cadru pentru îmbunătățirea administrării deșeurilor provenite din construcții și demolări, pentru o mai bună reciclare a acestora și pentru stimularea reutilizării componentelor de construcție.
Prezenta propunere legislativă urmărește:
▪️ Crearea de politici locale, reguli și proceduri pentru a asigura un management eficient al DCD-urilor;
▪️ Creșterea circularității sectorului construcțiilor și reducerea impactului asupra mediului;
▪️ Reducerea deșeurilor de construcții și demolări abandonate ilegal;
▪️ Identificarea soluțiilor inovatoare de integrare a deșeurilor rezultate din construcția drumurilor, demontarea și demolarea clădirilor în alte materiale de construcții;
▪️ Promovarea demolării selective pentru a permite îndepărtarea și manipularea în siguranță a substanțelor periculoase și pentru a facilita reutilizarea și reciclarea de înaltă calitate;
▪️ Adaptarea standardelor și normativelor existente sau crearea unora noi, pentru a permite utilizarea materiilor prime secundare rezultate din reciclarea deșeurilor de construcții și demolări ca atare sau în crearea de noi materiale de construcții.
Gestionarea adecvată a deșeurilor și a materialelor reciclate provenite din construcții și demolări are beneficii majore în ceea ce privește sustenabilitatea și calitatea vieții, dar şi pentru industria construcțiilor și industria de reciclare.“, spune Remus Negoi.
Citește și:
Parcarea de la Poarta 1, transformată în depozit de moloz. Vezi ce amendă au aplicat comisarii Gărzii de Mediu
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta