Conecteaza-te cu noi

Actual

Subiecte română Bacalaureat 2023

Published

on

Subiecte română Bacalaureat 2023. Un text de opinie pornind de la un fragment din opera ”Ion Creangă (viața și opera)”, de G. Călinescu, comentarea unei poezii de Al. Vlahuță și un eseu despre o operă de Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu

Peste 130.000 de absolvenţi de liceu susțin luni dimineață prima probă scrisă a examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie – iulie – Limba şi literatura română.

Bacalaureat 2023 a început luni cu proba scrisă la limba și literatura română. Absolvenții au avut de scris un text de opinie pornind de la un fragment din opera Ion Creangă (viața și opera), de George Călinescu, și să redacteze un comentariu în care să evidențieze relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice într-o poezie a lui Al. Vlahuță.

La subiectul a III-a, candidații au avut de realizat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unui text narativ studiat aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, probele scrise din prima sesiune a Bacalaureatului 2023 se vor desfăşura în perioada 26 – 29 iunie, în 464 de centre.

Probele scrise sunt programate astfel:

* luni – Limba şi literatura română

* marţi – proba obligatorie a profilului (discipline în funcţie de profil: Matematică şi Istorie)

* miercuri – proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcţie de filieră, profil şi specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie şi Psihologie)

* joi – Limba şi literatura maternă pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale.

Conform Ministerului Educaţiei, s-au înscris pentru susţinerea acestor probe în prima sesiune peste 130.500 de candidaţi.

Probele vor începe la ora 9,00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8,30.

„Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire (cel mult două ore) candidaţii cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile judeţene, conform Procedurii de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare”, se explică în comunicatul Ministerului Educației.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions