Înscrierea candidaților care doresc să participe la admiterea computerizată în alt județ se realizează la unitatea de învățământ din care provin candidații, conform unei proceduri elaborate de Comisia națională de admitere.
Înscrierea în clasa a IX-a învățământ liceal preuniversitar de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere, notează romaniatv.net.
Notele din gimnaziu nu mai sunt luate în calcul pentru admiterea la liceu
În anii trecuți, elevii erau ajutați și de notele din gimnaziu ca să se poată înscrie în clasa a IX-a, dar acum aceste medii nu mai sunt luate în calcul.
Potrivit ordinului ministrului educației 5.243 din 2022, privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023-2024, publicat în Monitorul Oficial, media claselor V-VIII nu mai este luată în calcul pentru admiterea la liceu.
Astfel, media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.
Calendarul admitere liceu 2023
- 6 – 7 și 10 – 17 iulie 2023 – Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a. Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită! Numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a candidatului!
Completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ și depunerea/transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.
NOTĂ: 1) Candidații nerepartizați pe locurile speciale pentru rromi și candidații nerepartizați pe locurile distinct alocate în unitățile de învățământ de masă candidaților cu CES, precum și cei care au fost repartizați dar care solicită, în scris, renunțarea la locul pe care au fost repartizați, care doresc să participe la etapa de repartizare computerizată și admitere în învățământul liceal pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2023-2024, completează opțiunile în perioada 14 – 17 iulie 2023.
Școala în care niciun elev nu a trecut de media 5 la Evaluarea Națională 2023. Cea mai mare medie a fost de 4.10. Un elev a reușit să ia doar 1.10
2) Candidații, care au participat la prima etapă de admitere în învățământul profesional și dual și care nu au fost admiși, completează opțiunile în fișele de înscriere în perioada 15-16 iulie 2023.
- 6 – 7 și 10 – 14 iulie 2023 – Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere.
- 6 – 7 și 10 – 14 iulie 2023 – Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.
- 17 iulie 2023 – Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.
Admitere liceu 2023. Cu ce medie se intră la liceu în 2023. Top cele mai bune licee din România
După obținerea rezultatelor la Evaluarea Națională, elevii se confruntă cu decizia de alegere a liceului și profilului pe care doresc să le urmeze în continuare.
Media de admitere anul acesta, cea pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală de la Evaluarea Națională, calculată ca și medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.
De asemenea, media din anii de gimnaziu a fost eliminată din formula mediei pentru admiterea la liceu. Având în vedere acest lucru, ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională.
Calculul mediei de admitere în funcție de profil
-
Profilul teologic: (APT + MA)/2 = MFA
APT= nota finală la probele de aptitudini;
MA= media de admitere, calculată conform punctului 1;
MFA= media finală de admitere.
-
Profilul artistic, pentru profilul sportiv si pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf: (3 APT + MA)/4 = MFA
APT= nota finală la probele de aptitudini;
MA= media de admitere, calculată conform punctului 1;
MFA= media finală de admitere.
-
Profilul militar: 0,2 MA + 0,8 NP = MFA
NP= nota la proba de verificare a cunoștințelor la disciplinele Limba română și Matematică;
MA= media de admitere, calculată conform punctului 1;
MFA= media finală de admitere.
Medii admitere la principalele licee 2022
- Colegiul Național „Sfântul Sava” din Sector 1, București – media de admitere 9,85;
- Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sector 5, București – media de admitere 9,84;
- Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj Napoca din Cluj Napoca – media de admitere 9,80;
- Colegiul Național Iași din Iași – media de admitere 9,74;
- Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj Napoca din Cluj Napoca – media de admitere 9,78;
- Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din Sector 1, București – media de admitere 9,78;
- Colegiul Național „Spiru Haret” din Sector 1, București – media de admitere 9,72;
- Colegiul Național de Informatică Matei Basarab din Râmnicu Vâlcea – media de admitere 9,59;
- Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași – media de admitere 9,67;
- Colegiul Național „Dr. Ioan Mesota” din Brașov – media de admitere 9,62.