Conecteaza-te cu noi

Administratie

Asociațiile de proprietari acuză: „Printr-o hotărâre de consiliu local, Primăria Constanța lovește în drepturile proprietarilor“. Vezi care e motivul

Published

on

constanta

Consilierii locali au aprobat, recent, la propunerea primarului Vergil Chițac un proiect de hotărâre ce aduce noi reglementări în privința organizării și desfășurării activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Constanța. Reprezentanții asociațiilor de proprietari spun că prin această hotărâre de consiliu local, Primăria Constanța, lovește în drepturile proprietarilor.

„Pentru obținerea autorizației de funcționare în vedere deschiderii unui spațiu comercial cu activitate temporară din municipiul Constanța și stațiunea Mamaia nu va mai fi nevoie de acordul proprietarilor direct afectați. Proprietarii direct afectați nu vor mai avea niciun cuvânt de spus în ceea ce privește deschiderea unei terase sau a unui bar cu care se vor învecina. Cei care vor urma să deschidă aceste tipuri de spații comerciale cu activitate temporară, nu vor mai trebui să obțină acordul asociației, dacă programul de funcționare va fi între orele 08:00 și 22:00. Dacă programul de funcționare al unui spațiu comercial cu activitate temporară va depăși intervalul orar 08:00-22:00 și asociația de proprietari/locatari nu-și va da acordul, atunci primăria va analiza posibilitatea eliberării autorizației.“, spun reprezentanții Asociații Proprietari 360.

„Din nou Primăria Municipiului Constanța arată dezinteres față de lege în ceea ce privește asociațiile de proprietari și implicit față de drepturile proprietarilor din cadrul condominiilor, de data asta sprijinind deținătorii de unități comerciale cu activitate temporară din municipiul Constanța și stațiunea Mamaia, fără a ține cont de prevederile și de drepturile proprietarilor pe care le conferă Legea 196/2018.

Deși la articolul 40 alin. (1) din Legea 196/2018, se precizează că:

„Schimbarea destinației locuințelor, precum și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, prezente în proiectul inițial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării.”, iar la alin. (2) este prevăzut că:

„Odată cu acordul menționat la alin. (1), proprietarii direct afectați … semnează și o convenție cu privire la declararea activității care se va desfășura în spațiul respectiv, precum și numărul de persoane în funcție de care vor fi calculate cheltuielile pe număr de persoane.”, începând de joi, 29 iunie a.c., la propunerea primarului Vergil Chițac și votat în unanimitate de consilierii locali.

Primăria Municipiului Constanța a adoptat un regulament prin care se stabilește procedura de obținere a autorizației de funcționare pentru desfășurarea de activități economice cu caracter temporar în domeniul alimentație publice și/sau recreative și distractive de pe raza municipiului Constanța și a stațiunii Mamaia, pentru spațiile comerciale care sunt amplasate la parterul clădirilor de locuit sau la ultimul etaj, prin care s-a renunțat cu totul la solicitarea acordului proprietarilor direct afectați, dar și al asociației de proprietari/locatari, după caz.

Astfel proprietarii direct afectați nu vor mai avea niciun cuvânt de spus în vederea deschiderii unei terase sau a unui bar cu care se vor învecina. Cei care vor urma să deschidă aceste tipuri de spații comerciale cu activitate temporară, nu vor mai trebui să obțină acordul asociației, dacă programul de funcționare va fi între orele 08:00 și 22:00.

De acordul asociației/vecinilor (în cazul în care nu este înființată asociație de proprietari/locatari) va fi nevoie numai dacă programul de funcționare va depăși intervalul sus-amintit.

Mai mult de atât, în cazul în care președintele asociației de proprietari/locatari refuză să dea acordul, operatorul economic va da o declarație pe propria răspundere în acest sens (se va specifica motivul refuzului) și dosarul va fi depus la primărie, spre analiză. Aceeași declarație se va da si pentru persoanele fizice care refuză să-și dea acordul, în imobilele unde nu există asociație de proprietari/locatari.

Printre motivațiile care au stat la baza acestui regulament s-au regăsit:

discuțiile purtate cu operatorii economici în diverse situații si solicitärile acestora pentru terasele care sunt amplasate la parterul clädirilor de locuit;

dezbaterile publice organizate de Primäria municipiului Constanța cu reprezentanții mediului de afaceri în lunile decembrie 2022 si martie 2023;

o altă justificare dată de primărie a fost necesitatea de a se veni în sprijinul operatorilor economici și a mediului de afaceri, situație prin care se impune a fi adoptat un cadru legislativ care să corespundă realitäților economico-sociale actuale. 

După cum se observă, discuțiile au avut loc și raportarea s-a făcut numai la agenții economici, fără a se lua în calcul și un dialog cu proprietarii unităților locative (apartamentelor) din zonele vizate de regulament.

Prin HCL 427/2017, care a fost în vigoare până la adoptarea prezentului regulament, era prevăzută obligativitatea existenței acordului atât a proprietarilor direct afectați, cât și cel al asociației.

Extras din HCL 427/2017, art. 12 lit. (f) – (ANULAT):

„Pentru unitatea amplasată la parterul blocurilor sau la subsolul/parterul unor clădiri colective operatorul economic trebuie să prezinte în mod obligatoriu acordul asociației de proprietari/locatari (nume în clar al președintelui asociației de proprietari/locatari, semnătura, ștampila și data) și acordul proprietarilor imobilelor limitrofe (pe hotar) pe plan orizontal și vertical cu destinație de locuință, referitor la activitatea desfășurată și orarul de funcționare. În situația în care nu este constituită asociație de proprietari/locatari solicitantul va da o declarație pe propria răspundere în acest sens”

Practic începând cu data de 29 iunie a.c., oricărui proprietar direct afectat de deschiderea unui spațiu (având activitate sezonieră) cu altă destinație față de ceea ce este prevăzut în proiectul clădirii, i se va putea „da peste bot” argumentându-i-se că primăria a permis acest lucru, pe cale de consecință cine se crede el ca să comenteze asupra unei legi date de la nivelul administrației locale.“, informează platforma asociatii360.ro.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions