Conecteaza-te cu noi

Actual

20 de incendii în județul Constanța. Au ars peste 85 de hectare de cultură de grâu, miriște și vegetație uscată

Published

on

pompsieri

În perioada 8-9 iulie, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dobrogea“ al județului Constanța au executat 183 misiuni, cele mai multe din ele – 129, fiind pentru acordarea primului ajutor medical.

Pompierii militari constănțeni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea a 20 incendii în urma cărora nu s-au înregistrat victime, ci pagube materiale. Din numărul total al incendiilor, 18 au fost de vegetație uscată, cultură de grâu, miriște, fiind afectată o suprafață totală de 85,5 hectare.

** În cursul după amiezii de ieri, 8 iulie 2023, pompierii militari constănțeni au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată ce a izbucnit pe Varianta Ovidiu, în spatele unui centru comercial, într-o locație înconjurată de societăți private. La fața locului au fost alocate 7 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autoplatformă, o ambulanță SMURD B2, cu peste 30 subofițeri, precum și o cisternă trimisă în sprijin de RAJA. Echipajele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că ardeau violent aproximativ 15 hectare de vegetație uscată, lan de grâu și lăstăriș, iar flăcările ajunseseră și în curtea unui operator privat, patru autoturisme fiind deja cuprinse de flăcări. Incendiul a fost localizat în scurt timp; a fost, de asemenea, limitat astfel că nu s-a extins și la celelalte societăți comerciale din zonă și s-a lucrat pentru lichidare preț de aproximativ două ore.

pompieri

Lupta cu flăcările a fost mult îngreunată de vântul care a suflat, ieri, cu putere întețind și extinzând vâlvătaia.

Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor asigurate de APIA.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când, în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.

Totodată, aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.

pompieri

În weekendul 8-9 iulie 2023, pompierii militari au intervenit și în cazul a 3  accidente rutiere soldate cu 10 victime care au primit îngrijiri medicale la fața locului de la echipajele SMURD și cele al Serviciului Județean de Ambulanță, 3  dintre ele fiind ulterior transportate la spital.

Din cauza vântului care a suflat cu putere pe litoral, echipajele ISU Dobrogea au fost solicitate să intervină în 16 situații în vederea degajării copacilor căzuți peste autoturisme ori sau pe partea carosabilă sau a diferitelor elemente de construcție smulse de rafale. Nu s-au înregistrat victime omenești.

De asemenea, echipajele ISU „Dobrogea“ au intervenit și în 15 alte situații precum deblocări de ușă, asigurări măsuri PSI la decolare/aterizare elicopter SMURD ori salvare animale captive în medii ostile vieții.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions