Parlamentul European a votat o rezoluție prin care se cere PE să analizeze posibilitatea și modalitatea de a interveni în procesul deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului UE. Potrivit euractiv.com, rezoluția subliniază că cetățenii din Bulgaria și România sunt discriminați deoarece se confruntă cu întârzieri, dificultăți birocratice și costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate în comparație cu omologii lor din spațiul Schengen.
„Arătând timpii de așteptare la punctele de trecere a frontierei, deputații observă că întârzierile cu care se confruntă românii și bulgarii pot dura de la câteva ore până la zile egale – în comparație cu 10 minute fără controale la frontierele interne – ceea ce înrăutățește și condițiile de muncă pentru șoferii de camioane.
Pe lângă prejudiciul cauzat pieței unice a UE prin obstrucționarea liberei circulații a mărfurilor între statele membre europene, textul indică „daunele ireparabile” aduse mediului, care nu se aliniază obiectivelor de neutralitate climatică ale Uniunii Europene.
Sănătatea șoferilor, agenților vamali și a persoanelor care locuiesc în apropierea punctelor de trecere a frontierei este pusă în pericol de poluarea crescută de la multe mii de vehicule care așteaptă să treacă granița în fiecare zi, deoarece în fiecare an sunt emise aproximativ 46.000 de tone de CO2, spun europarlamentarii.
Rezoluția solicită Comisiei să estimeze costurile de oportunitate și daunele asupra mediului pe care România și Bulgaria le-au suferit din iunie 2011 din cauza „negarii nejustificate” aderării la Schengen și le încurajează să analizeze opțiunile de compensare financiară.
Deputații europeni au menționat că situația actuală „este instrumentalizată de propaganda anti-UE, inclusiv propaganda rusă” și „subminează capacitatea UE de a-și promova valorile și buna guvernare în țările terțe”.“, informează euractiv.com.
Citește și:
Oficial! Parlamentul European a votat o rezoluție împotriva Austriei din cauza veto-ului pe Schengen