Actual
Se apropie Ziua Marinei. Iată programul evenimentelor organizate de Forțele Navale
Published
1 an agoon
Cea de-a 121-a aniversare a Zilei Marinei Române va fi sărbătorită printr-o serie de evenimente organizate de Statul Major al Forțelor Navale, în perioada 4-15 august, la Constanța, Mangalia, Brăila, Galați, Tulcea și București.
După o absență de patru ani, cel mai mare spectacol naval din România va fi prezentat de marinari publicului prezent pe faleza din Constanța, marți, 15 august, începând cu ora 10.00. Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2023” va avea loc, concomitent, marți, 15 august, la Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea.
Programul manifestărilor organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române va debuta la Constanța, vineri, 4 august, la ora 19.00, cu un spectacol susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale, în Piața Ovidiu, după care va continua sâmbătă, 5 august, cu Ziua Porților Deschise în porturile Mangalia, Brăila și Tulcea.
La Constanța, Ziua Porților Deschise în Portul Militar Constanța este planificată sâmbătă, 5 august, orele 09.00-17.00, iar publicul va putea vizita navele militare maritime și fluviale, diferite standuri expoziționale cu armament, tehnică și echipamente cu specific de Marină, precum și standuri prezentate de ligile și asociațiile socio-profesionale ale marinarilor. În cadrul evenimentului, Regia Autonomă Monetăria Statului va lansa setul de medalii „Farurile care veghează coasta României de la Marea Neagră”, alcătuit din șapte piese care simbolizează, fiecare, farurile de la Mangalia, Tuzla, Constanța, Midia, Gura Portiței, Sfântul Gheorghe și Sulina.
Evenimentul „Săptămâna mării și a spiritualității marinărești”, circumscris obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, se va desfășura în perioada 7-11 august, la Constanța. Luni, 7 august, ora 19.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un recital de piese din repertoriul marinăresc, pe faleza din fața Comandamentului Flotei, unde publicul va putea vizita, de luni, 7 august, până joi, 10 august, orele 19.00-21.00, expoziția interactivă pregătită de Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, Direcția Hidrografică Maritimă și Centrul 39 Scafandri. Pe pagina oficială a Forțelor Navale Române de pe Facebook, se desfășoară, în perioada 2-8 august, un concurs de cunoștințe generale despre profesia de scafandru militar, iar premiul oferit câștigătorilor va fi o scufundare, împreună cu scafandrii militari, în Portul Tomis, în cadrul unui atelier de scufundări, organizat de Centrul 39 Scafandri, joi, 10 august, orele 10.00-16.00. Evenimentul „Săptămâna mării și a spiritualității marinărești” se va încheia, vineri, 11 august, cu premierea câștigătorilor concursurilor cu tematică de Marină, la bordul Navei-școală „Mircea”, Ambasadorul României sustenabile, începând cu ora 14.00.
Tot la Constanța, Forțele Navale Române organizează sâmbătă, 12 august, orele 20.00-21.00, un concert itinerant al Muzicii Militare a Forțelor Navale, în Stațiunea Mamaia, pe faleză, de la Piațeta Cazino, la Piațeta Perla, iar luni, 14 august, în intervalul orar 08.00-09.00, Ziua Recunoștinței va fi marcată printr-un ceremonial militar și religios, care va avea loc la Monumentul „Crucea Marinarilor” de pe faleză, în cadrul căruia vor fi depuse coroane de flori în memoria eroilor marinari.
La Mangalia, evenimentele organizate pentru sărbătorirea Zilei Marinei Române debutează sâmbătă, 5 august, orele 09.00-14.00, cu Ziua Porților Deschise în Portul Militar Mangalia, iar la Cercul Militar Mangalia vor avea loc diferite activități interactive, organizate de Comenduirea Garnizoanei, în colaborare cu ligile și asociațiile socio-profesionale militare locale. Joi, 10 august, orele 19.00-20.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un spectacol în Piața Republicii din centrul Municipiului Mangalia, iar Ziua Recunoștinței va fi marcată, luni, 14 august, începând cu ora 10.00, printr-un un ceremonial militar și religios, la Monumentul Marinarului și constructorului naval, din Portul Turistic. Marți, 15 august, orele 10.00-13.00, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită, în Portul Turistic Mangalia, în prezența Zeului Neptun, prin exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești, iar de la ora 21.00 marinarii se vor retrage cu torțe.
La Brăila, publicul este invitat sâmbătă, 5 august, orele 09.00-14.00, pe faleză, pentru a vizita navele militare fluviale și expozițiile de tehnică, armament și echipamente de Marină. Marți, 8 august, orele 19.00-20.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va oferi un spectacol publicului brăilean, în Parcul Monument, iar luni, 14 august, militarii Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” vor depune coroane de flori în memoria eroilor marinari, în cadrul unui ceremonial organizat în Portul Militar Brăila. Ziua Marinei Române va fi sărbătorită marți, 15 august, orele 10.00-13.00, pe faleza municipiului, prin exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești, iar de la ora 20.30 marinarii se vor retrage cu torțe, pe traseul Primăria Brăila – Grupul 329 Logistic Brăila.
La Tulcea, navele militare fluviale își vor aștepta vizitatorii sâmbătă, 5 august, orele 09.00-14.00, pe faleza centrală, unde vor fi organizate și expoziții interactive de tehnică, armament și echipamente specifice de Marină. Miercuri, 9 august, orele 19.00-20.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va fi prezentă pe faleza din Municipiul Tulcea pentru a susține un concert cu piese muzicale din repertoriul marinăresc, iar luni, 14 august, marinarii militari vor depune coroane de flori în memoria eroilor marinari, în cadrul unui ceremonial organizat în Portul Militar Tulcea. Ziua Marinei Române va fi sărbătorită marți, 15 august, orele 10.00-13.00, pe faleza municipiului, prin exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești.
La Galați, duminică, 6 august, orele 08.00-09.00, este planificat un ceremonial militar și religios, în Cimitirul Eternitatea, pentru comemorarea eroilor, după care, în intervalul orar 09.00-13.00, publicul gălățean este invitat, pe faleză, să viziteze navele militare fluviale și expoziția interactivă de tehnică navală și de infanterie marină. Marți, 15 august, orele 14.00-16.00, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită pe faleza din Galați, printr-un exercițiu naval prezentat de către militarii de la Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu”.
La București, evenimentele organizate pentru sărbătorirea Zilei Marinei Române vor avea loc la Centrul Cultural al Municipiului București (ARCUB) și în Parcul „Regele Mihai I” (Herăstrău), zona Debarcader. La ARCUB, în Centrul Vechi al Capitalei, Forțele Navale Române prezintă, în perioada 11-15 august, orele 17.00-22.00, o colecție de pictură cu tematică Marină, semnată de Alexandru Ghinea, precum și o expoziție interactivă de noduri și lucrări de matelotaj, machete de nave, faruri și diferite obiecte specifice de Marină. Muzica Militară a Forțelor Navale va susține vineri, 11 august, orele 20.00-21.30, pentru publicul bucureștean, un spectacol itinerant, pe traseul Piața Roma (Statuia Lupoaica) – ARCUB – Strada Lipscani – Sediul Băncii Naționale a României. Marți, 15 august, începând cu ora 09.00, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită printr-un ceremonial militar și religios, care va avea loc la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I” (Herăstrău), zona Debarcader.
Comentarii pe Facebook
Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!