Angajaţii din România care vor primi 1.000 de lei în plus la salariu. Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care au fost introduse noi măsuri privind salarizarea personalului din domeniul sanitar. Astfel, medicii și asistenții care lucrează în sistemul public vor primi bani în plus dacă vor lucra în week-enduri, adică vineri noapte, sâmbătă și duminică. Măsura se aplică de la 1 august personalului de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar, care asigură asistență medicală, scriu jurnaliștii de la romaniatv.net.
Astfel, începând cu data de 1 august 2023, angajații din sistemul sanitar vor beneficia de o serie de o indemnizații, în valoare de:
– 500 de lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;
– 1.000 de lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează lunar cel puţin două gărzi în afara normei legale de bază;
– 500 de lei pentru biologii, chimiştii şi biochimiştii care efectuează lunar cel puţin două gărzi;
– 500 de lei pentru asistenţii medicali, tehnicienii de radiologie şi imagistică licenţiaţi, asistenţii medicali de laborator clinic licenţiaţi, licenţiaţi în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenţii medicali dentari licenţiaţi, asistenţii medicali de profilaxie dentară licenţiaţi, asistenţii medicali licenţiaţi în nutriţie şi dietetică, moaşe, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;
– 100 de lei pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, nu se lucrează, dar nu mai mult de 300 de lei lunar pentru toate categoriile de personal, cu excepţia celor prevăzute la lit. a-c).
Personalul de specialitate medico-sanitar și cel auxiliar-sanitar se vor bucura de majorări salariale începând cu data de 1 august. Măsura a fost luată printr-o ordonanță de urgență, care prevede și alte recompense, în afară de cele financiare. Mai precis, personalul medical va primi vouchere de vacanță, iar limita de concedii de odihnă a crescut la 38 de zile lucrătoare:
„(1) Personalul contractual din sistemul public de sănătate beneficiază de concediu de odihnă anual de până la 38 de zile lucrătoare, în funcţie de vechime, calculate în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă la nivel de sector bugetar Sănătate.
(2) În termen de 12 luni de la data concedierii ca urmare a desfiinţării unităţii sanitare, salariatul concediat prin concediere colectivă are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînfiinţat în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă”.
Guvernul a mai anunțat că sumele necesare acoperirii acestor majorări salariale vor fi asigurate prin transferuri de la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.