Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Societate

Primăria Cogealac, dosar penal și amendă de 70.000 de lei pentru aruncarea deșeurilor pe un amplasament neautorizat

Published

on

garda de mediu constanta

Primăria comunei Cogealac din județul Constanța a fost, din nou, amendată de către comisarii Gărzii Naționale de Mediu. De această dată, are de achitat 70.000 de lei. De asemenea, s-a ales și cu dosar penal  și a rămas și fără autogunoiera Serviciului local de salubrizare pentru abandonarea de deșeuri în spații neautorizate.

”Într-o lume în care toată lumea vorbeşte despre protejarea mediului, colectare selectivă, target-uri de reciclări ale deşeurilor, legislaţie specifică mai drastică, într-o Europă care se îndreaptă spre “verde”, unii oameni pur şi simplu nu înţeleg toate aceste transformări şi demersuri. Când auzim că unii dintre ei sunt români e dureros.”, spun reprezentanții Gărzii de Mediu.

Iar când fac aceste afirmații, se referă la localitatea Cogealac.

Potrivit Biroului de presă al GNM, în anul 2023, conducerea acestei comune nu a înţeles poate cel mai elementar lucru când vine vorba de igienă, sănătate şi gestionarea deşeurilor: existenţa unui contract cu un operator autorizat în depozitarea deșeurilor. De 3 ani toate deşeurile comunei sunt adunate şi abandonate pe o platformă, neautorizată, ce aparţine chiar primăriei.

Depozitul neautorizat a luat foc de trei ori în ultima lună

Ce s-a întâmplat de-a lungul vremii cu aceste deşeuri este relativ uşor de ghicit. Acest depozit neautorizat a luat foc de 3 ori în ultima lună jumătate.

De 3 ani conducerea acestei comune refuza orice fel de colaborare sau demers pentru protecția mediului și sănătatea populației.

Împotriva UAT Cogealac Garda Naţională de Mediu a făcut sesizare penală în octombrie 2021 pentru depozitarea ilegală de deşeuri.

Comisarii GNM au revenit în iulie 2022 cu sesizare penală pentru incendiere deşeuri.

În iunie 2023, comisarii Gărzii au  aplicat sancţiuni de 15.000 şi ulterior de 100.000 pentru nerealizarea măsurilor stabilite, ca urmare a incendiilor produse în cursul lunii iunie 2023.

Ce s-a întâmplat săptămâna trecută

Săptămâna trecută, autoritățile au format o echipă mixtă compusă din reprezentanți ai Gărzii de Mediu Constanța și IPJ Constanța – Serviciul Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase.

Ocazie cu care au surprins chiar autogunoiera Serviciului Local de Salubrizare Cogealac. Autogunoiera  transporta deșeuri municipale din comună, pentru a le abandona pe acel amplasament neautorizat.

În consecinţă, comisarii GNM au confiscat autogunoiera folosită la săvârșirea faptei (aruncarea deșeurilor în spații neautorizate).

În plus, au aplicat şi o amendă în valoare de 70.000 lei, Serviciului Local de Salubrizare Cogealac.

Totodată, având în vedere faptul că preluarea deşeurilor municipale din comună Cogealac nu este asigurată de un operator autorizat, a fost notificată Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilitate Publice.

În scopul prevenirii unor eventuale probleme de sănătate publică, au fost informate Direcţia de Sănătate Publică Constanța, precum şi Primăria Comunei Cogealac.

Ca urmare a controalelor efectuate, Garda de Mediu Constanța a înaintat încă o sesizare penală pentru eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în cantități mari și cu impact asupra populației și mediului.

”Degradarea cu bună știință a mediului înconjurător este infracțiune și se pedepsește ca atare.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al Gărzii de Mediu.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions