Sudul litoralului este din nou plin de alge de la Costinești până la Mangalia. Pe plajele din zona celor două Eforii, valurile au adus scos la malul mării, în ultimele zile, multe alte deșeuri: lemne de mari dimensiuni, obiecte din plastic, sticlă, metal, dar și alte deșeuri de altă natură. Toate au fost încărcate manual în mijloace de transport sau containere și transportate și depozitate la rampe ecologice autorizate.
Reprezentanții Biroului de presă al ABADL au postat mai multe imagini cu plajele pline de alge și au precizat că cine crede că munca în urma fenomenelor naturale este ușoară, categoric se înșelă.
”Cât de puternică poate fi natura, cred că avem zilnic dovezi cu ceea ce se întâmplă în toată lumea, mai ales pe fondul schimbărilor climatice.
Angajații de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanța din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral cunosc cel mai bine acest sentiment, când, noapte de noapte, sunt prezenți la malul mării, unde colectează algele aduse de curenții marini, iar dimineața de foarte multe ori se întâmplă ca acolo unde ei au curățat, valurile să aducă din nou cantități mari de alge.
Un fenomen natural, cu care ne confruntăm vară de vară, cu care ne-am obișnuit și este cel mai mic disconfort pe care Marea Neagră îl aduce pe țărmul românesc. Prezența algelor aduse de curenții marini la țărmul mării nu este dăunătoare sănătății. Algele se dezvoltă în număr mare pe fundul mării, la adâncimi mici, în condiții de temperaturi ridicate (având nevoie de multă lumină și căldură) și sunt smulse de curenții marini și aduse la mal.
Din păcate, pe lângă munții de alge, valurile au scos la malul mării, în ultimele zile, multe alte deșeuri: lemne de mari dimensiuni, obiecte din plastic, sticlă, metal, dar și alte deșeuri de altă natură care au fost încărcate manual în mijloace de transport sau containere și transportate și depozitate la rampe ecologice autorizate.
Dacă fenomenul de înflorire algală este unul natural, nu putem spune același lucru și despre gunoaiele care sunt aduse periodic la mal de către valuri. ”, au precizat reprezentanții ABADL.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta