Începând din data de 21 august, Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a desfășurat o acțiune de control pe platforma șantierului DAMEN SHIPYARDS Mangalia, urmată de verificarea unităților subcontractoare care își desfășoară activitatea în incinta șantierului.
Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța au realizat acţiunea de control pe şantier în scopul identificării muncii nedeclarate și subdeclarate, precum şi a verificării modului de respectare a prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Acțiunea de control a avut ca scop verificarea respectării prevederilor legale de către angajatorii care activează în acest domeniu de activitate, urmărindu-se creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor inclusiv cu privire la securitatea și sănătatea în muncă și luarea măsurilor necesare în vederea prevenirii accidentelor de muncă.
Este cunoscut faptul ca în activitățile desfășurate în acest sector de activitate, lucrătorii se confruntă, de cele mai multe ori, cu un mediu de muncă neprielnic, condiții de muncă dificile care implică factori de risc de accidentare crescut.
”Controalele efectuate au avut caracter inopinat, echipele fiind formate din inspectori de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă – muncă nedeclarată și serviciului securitate și sănătate în muncă.”, a precizat Marian Becheanu, inspector șef al ITM constanța.
Din punct de vedere al relațiilor de muncă, au fost verificați 39 de angajatori – subantreprenori care desfășoară activități pe platforma DAMEN SHIPYARDS Mangalia, dintre care 5 au fost sancționați contravențional cu amenzi în cuantum de 54.500 lei. A fost depistată inclusiv o persoană fără forme legale de angajare pentru care angajatorul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 20.000.
Inspectorii de muncă din cadrul serviciului securitate și sănătate în muncă au verificat un număr de 22 de angajatori – subantreprenori care desfășoară activități pe platforma DAMEN SHIPYARDS Mangalia și au aplicat 11 sancțiuni contravenționale, din care 4 sancțiuni contravenționale cu amendă în cuantum de 17.000 lei și 7 sancțiuni contravenționale cu avertisment, pentru care au fost dispuse măsuri cu termen scadent de remediere.
Cele mai frecvente deficienţe constatate în acţiunile de control, au fost:
- nerespectarea dispoziţiilor legale privind durata maximă a timpului de muncă, necompensarea orelor suplimentare cu timp liber corespunzător sau neacordarea sporului corespunzător la salariu, în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă;
- neacordarea de liber în zilele de sărbătoare legală și neacordarea repausului săptămânal și nerespectarea dispoziţiilor legale privind munca de noapte;
- neevidenţierea reală în documentele de evidenţă a timpului de muncă a numărului de ore efectiv lucrate de către salariaţi și nerespectarea obligaţiei privind repartizarea programului de lucru în cazul contractelor individuale de muncă cu timp parţial;
- dosare de personal incomplete conform H.G. 905/2017;
- instruire necorespunzatoare din punct de vedere al securității și sănătății în muncă;
- organizare necorespunzatoare a activitatii de securitate și sănătate în muncă;
- utilizare echipament de munca fara aviz ISCIR in termen;
- planuri de prevenire și protecție incomplete.