”Pe acest om chiar nu-l vede nimeni? Toate instituțiile sunt chioare?”. Sunt întrebări înecate în lacrimi, puse de Alina Zaharia, o localnică din Agigea, care s-a trezit cu o acțiune în forță, de demolare și expropriere sub alt titlu, deși deține acte vizate spre neschimbare chiar de către Primărie, ba chiar și o hotărâre judecătorească definitivă, prin care a fost anulată contravenția aplicată de aceeași Primărie. Nu-i bai, a încropit primarul Maricel Cîrjaliu o dispoziție. Că poate orice. Și nimeni nu-l vede.
Femeia îl reclamase anterior la Parchet, pe primarul din Agigea, pentru abuz în serviciu. Iar la o zi după ce am publicat un interviu cu ea (vezi AICI), a început tot circul. Soțul femeii a fost luat pe sus de Poliția Locală, băgat cu forța în mașină, condus la Primărie și lipsit de libertate timp de o oră și jumătate. Iar șeful acestei structuri, numitul Traian Bureța, și-a dat arama pe față în discuțiile surprinse în filmarea noastră. Un material în exclusivitate!
Timp de 30 de ani, accesul în cartierul Gară Agigea (sola 399) s-a făcut pe un drum pietruit de Primărie, pe marginea căruia erau amenajate rețelele de apă și electricitate. În timp, prin acte cadastrale dubioase, zeci de proprietăți au fost suprapuse în cartier. Pe vechiul drum s-a suprapus un privat, care a primit autorizația să construiască. Dar nu prea mai avea acces la ”proprietate”, întrucât și strada asfaltată din fața lotului este de fapt un teren privat, potrivit cadastrului de comă, teren cumpărat cu ani înainte de un avocat.
În aceste condiții, primarul din Agigea s-a socotit să facă un drum nou, prin curtea familiei Zaharia. Nu există hotărâre de Consiliu Local, pentru că Agigea nici nu are un Consiliu Local, acesta fiind dizolvat în baza unui fals intelectual (mai multe detalii AICI). Noua stradă nu este înscrisă în anexa Hotărârii de Guvern privind atestarea domeniului public. În sfârșit, Primăria Agigea nu a făcut nicio procedură pentru anularea actelor familiei Zaharia și nu a probat, nicicând și nicăieri, că domeniul public s-ar afla în curtea acestei familii. Șeful Localei, trimis de primar să rezolve treaba, spune că nu are nevoie de nimic din toate acestea. Are puncte cadastrale, din cadastrul de coșmar, iar asta ar justifica demolarea. Abuzul este uriaș!
Advertisement
Cristian Maricel Cîrjaliu are calitatea de inculpat, după ce a fost trimis în judecată în dosarul Golful Pescarilor, de către procurorii DNA. Aceștia susțin că edilul a inventariat fraudulos în domeniul privat al comunei Agigea un teren de pe malul mării, de aproximativ 9.000 de metri pătrați, fără a deține nicio dovadă a dobândirii legale, după cum era obligatoriu prin lege. Ulterior, o parte din teren și din restaurantul pescăresc edificat pe acesta au ajuns chiar la familia sa. Potrivit Rechizitoriului, individul și-a plăsmuit o hotărâre de Consiliu încă din anul 2010, prin care își dădea dreptul, contrar legilor și Constituției, să preia în proprietatea privată a comunei orice teren în privința căruia exista cea mai mică problemă a actelor de proprietate, intabulare, cadastru.
Deși potrivit declarației de avere Cîrjaliu este sărac lipit pământului, în realitate, prin intermediul familiei și interpușilor, este cel mai mare proprietar de terenuri și imobile din zonă, cu valori de zeci de milioane de euro.
Cîrjaliu se bucură de protecția politică a senatorului Felix Stroe, șeful PSD Constanța. Relevant este și faptul că fostul administrator public al comunei Agigea, Dan Chiru, considerat un ”lacheu” al primarului Cîrjaliu, ocupă funcția de secretar de stat la Ministerul Mediului, fiind numit politic, deși nu deținea niciun fel de competență sau experiență anterioară în domeniul Mediului. Numirea ”lacheului” măsoară de fapt puterea lui Cîrjaliu. Iar cu puterea, vin aroganța, disprețul și mârșăvia surprinse în clipul de mai sus.
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.