Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

MINAC. În cadrul proiectului ETERIA, etniile din Dobrogea își prezintă tradițiile și gastronomia

Published

on

muzeul de istorie nationala si arheologie

Reprezentanții a 6 etnii din Dobrogea participă, mâine, de la ora 17,30, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Aula ”Vasile Canarache” (Sala Ovidiană) la evenimentul ”Inter-community lab, Singing Memories. Conviviality”. Manifestarea culturală face parte dintr-o serie de activități culturale derulate, până pe 23 septembrie 2023, la MINAC, în cadrul proiectului internațional E.T.E.R.I.A. (Enhance Transborder Experiences, Rebuild Interactions of Artists), co-finanțat prin programul european Europa Creativă.

Reprezentații Ansamblului ”Brâulețul” din cadrul Centrului Cultural Județean Teodor T. Burada, dar și cei ai Comunității Elene Elpis Constanța, ai Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Uniunii Democrate Turce filiala Constanța, ai Comunității Armâne filiala Constanța, dar și un grup restrâns de ucraineni refugiați în orașul nostru, participă la eveniment și prezintă atât costumele și dansurile tradiționale, cât și gastronomia specifică fiecărei etnii. Manifestarea culturală, la care participă și echipa proiectului E.T.E.R.I.A., își propune să pună în evidență tradițiile și particularitățile artistice ale mozaicului multietnic dobrogean.

Proiectul E.T.E.R.I.A. este coordonat de către International Theatre Institute – ITI (Italia), parteneri fiind, alături de MINAC, AVR Lab – Department of Engineering for Innovation of University of Salento (Italia), Theatro Tsi Zakynthos (Grecia) și Zdruzenie na umetnici Makedonski centar na Internacionalen teatarski institut (Macedonia de Nord).

Rezidența din România, intitulată ”Crossroads and Borders”, este organizată și coordonată de către MINA Constanța și a fost precedată, în perioada 12-13 septembrie, de o serie de conferințe online, în cadrul cărora au fost puse la punct detalii tehnice și în care s-au analizat anumite particularități culturale ale activității programate în perioada 14-23 septembrie.

Advertisement
usr

Evenimentele programate la Constanța fac parte din acest amplu proiect internațional, derulat pe parcursul a 18 luni și care au prevăzut, de asemenea, rezidențe și activități desfășurate în localitățile Lecce (Italia), Zakynthos (Grecia) și Skopje (Macedonia de Nord).

Rezidența de la Constanța se va încheia pe data de 24 septembrie, odată cu plecarea participanților din străinătate. Proiectul E.T.E.R.I.A. va continua însă, anul acesta, în cursul lunii noiembrie, când este programată rezidența din insula Zakynthos, Grecia.

Prin proiectul de față, MINAC, în calitatea sa de partener al unui proiect european, are posibilitatea de a atrage, din nou, atenția, asupra patrimoniului istoric extraordinar existent în Dobrogea, un ținut al frontierelor și al răscrucilor de drumuri, o provincie multietnică ce merită a fi cunoscută și admirată de întreaga Europă.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions