Viciu și istorie la Kustenge. Pipe și lulele din colecția muzeului constănțean reprezintă noul proiect expozițional pe care Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, instituție subordonată Consiliului Județean Vaslui îl găzduiește, în Sala ”ARTA”, cu participarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.
Rezultat al bunei colaborări instituționale dintre Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța și Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui expoziția temporară „Viciu și istorie la Kustenge. Pipe și lulele din colecția muzeului constănțean” a fost vernisată ieri, 28 septembrie. Astfel, în perioada 28 septembrie – 10 noiembrie, publicul vasluian va putea admira circa 100 de bunuri culturale, pipe și lulele, din totalul de peste 600 de obiecte dedicate fumatului și intrate în patrimoniul muzeului constănțean în anul 1971.
În anul 2023, această colecție, constituită la Muzeul Callatis din Mangalia și denumită MERCURIUS, a intrat în patrimoniul instituției constănțene fiind compusă, în principal, din piese de secol al XIX -lea, provenite din fostul Imperiu Austro-Ungar și din statele germane. Un număr destul de însemnat de obiecte din această colecție îl reprezintă lulele otomane, fabricate în principal în zona balcanică, unele meșteșugite chiar în Dobrogea, dar și din importuri, exemplare din această colecție putând fi considerate de lux, fiind produse în celebrele ateliere, în epocă, de la TOPHANE, Istanbul.
Colecția de obiecte de fumat a fost expusă la Constanța în perioada anilor 1980 – 2015, în prezent parte din această colecție fiind în proces de restaurare (circa 80 de piese), celelalte intrând în proces de păstrare și conservare în depozitele muzeului. O serie de piese din colecție au făcut obiectul studiilor de specialitate sau al diverselor cataloage expoziționale editate de muzeul constănțean de-a lungul timpului.
Ineditul acestui proiect expozițional constă în faptul că, un număr de 100 de piese din colecția de pipe și lulele a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța sunt integrate într-o expoziție temporară și expuse, pentru prima dată, în afara muzeului constănțean, iar Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui este primul muzeu din România care găzduiește o expoziție de acest gen, care cuprinde: pipe din porțelan, pipe din așa-numita „spumă de mare” (silicat de magneziu), din lut, lemn sau metal, dar și din materiale neconvenționale, precum melc de mare sau coarne de ovine și caprine. În inventarul acestei expoziții sunt incluse și accesorii dedicate acestui viciu (portțigaret-uri) alături de celebrele pipe de TOPHANE ori de pipe europene cu motive orientale. Un aspect însemnat îl reprezintă elementele decorative rezultate din sculptarea materialului pipei/lulelei sau din ștanțare ori pictare. Alături de aceste tehnici, adăugarea altor materiale precum: metalul (aur, argint), chihlimbarul, pielea sau sticla colorată conferă pieselor prezentate o notă luxuriantă care va reuși să stârnească admirație și din partea celor mai înverșunați oponenți ai acestui viciu.