Conecteaza-te cu noi

Societate

MINAC. Simpozion Internațional ”Moștenirea culturală turcă în Balcani: de la Imperiu la Republica Turcă”

Published

on

muzeul de istorie nationala si arheologie

În perioada 12 – 14 octombrie, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va avea loc simpozionul internațional ”Moștenirea culturală turcă în Balcani: de la Imperiu la Republica Turcă”.

La acest simpozion va participa și Excelența Sa dl. Özgür Kıvanç Altan, Ambasador Extraordinar și plenipotențiar al Republicii Turcia la București.

Alocuțiuni oficiale vor fi susținute de dr. Aurel Constantin Mototolea, manager al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Excelența Sa dl. Özgür Kıvanç ALTAN, Ambasador Extraordinar și plenipotențiar al Republicii Turcia la București, dr. Claudiu Turcitu, șef birou Arhivele Naționale ale României, dr. Emanuel Plopeanu, decan al Facultății de Istorie și Științe Politice, Universitatea „Ovidius” Constanța, dl. Osman Fedbi, președinte al Uniunii Democrate Turce din România.

La lucrări vor participa și reprezentanți ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD). Potrivit vicepreședintelui SCMD, Ilie Truță, în data de 12 octombrie, în intervalul orar 11.00 – 13.30, în Aula ”Adrian Rădulescu” vor avea loc mai multe activități.

În memoria lui Virgil Coman, istoric, arhivist, profesor și publicist, un prieten al comunității turce din România va fi lansat volumul ”Strigătul deznădăjduit al unui popor înlănțuit. Jalea unei națiuni în lanțuri. Banat-Timoc-Macedonia.

Potrivit vicepreședintelui SCMD, ”volumul este dedicat regretatului prof. dr. Virgil Coman, șef al Direcției Județene a Arhivelor Naționale Constanța, un iubitor al documentelor, susținător împătimit al luptei românilor din Peninsula Balcanică pentru identitate națională și conștiință istorică.

Ediție îngrijită de dl. Dr. Robert Stănciugel, membru S.C.M.D., coordonatorul Departamentului de Apărare prin Cultură, în continuare D.A.C., din cadrul S.C.M.D.”

Problema românilor din Peninsula Balcanică a fost și este obiectul unor controverse, al unor poziții diferite, nu o dată profund divergente, nu numai în statele și la popoarele de pe cele două părți ale Dunării, ci și în cadrul cercurilor politice și științifice, ca și în opinia publică.

Lucrarea tratează problema minorității române de la sud de Dunăre, un volum bilingv tradus din limbile franceză și engleză.

Volum-document elaborat, probabil, în perioada anilor 1920: „Le cri désésperé d’un peuple enchâiné: Banat-Timoc-Macedoine”, alternativ, „The wail of a nation in fetters Banat – Timoc – Macedoine”,  nu a fost popularizat în niciun fel în România acelor ani, mai ales după anul 1947. Nu a fost sprijinit și promovat de delegațiile oficiale ale guvernelor de la București, în acțiuni și activități diplomatice.

Dr. Robert Stănciugel, ofițer în rezervă, istoric, arhivist, profesor și publicist, este autor, coautor și coordonator a 10 volume de studii și a semnat peste 200 de articole publicate în reviste de specialitate, atât din țară, cât și din străinătate.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions