Conecteaza-te cu noi

Societate

ITM Constanța, controale în industria extractivă de suprafață și subteran

Published

on

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecţiei Muncii, în perioada august – octombrie s-a desfăşurat Campania  de control privind respectarea de către angajatori a măsurilor necesare pentru asigurarea securităţii şi protecţia lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă de suprafaţă și subteran diviziunile CAEN 05, 07, 08.

Inspecţia Muncii derulează în cursul anului 2023, o campanie naţională de verificare privind obligaţiile angajatorilor de a implementa, pe baza principiilor generale de prevenire, măsurile necesare pentru asigurarea securităţii şi protecţia lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă de suprafaţă şi subteran.

Această acţiune este motivată de creşterea numărului de accidente de muncă, precum şi gravitatea acestora, astfel că se impune intensificarea acţiunilor de verificare şi monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi a modului în care angajatorii realizează, în industria extractivă de suprafaţă şi subteran, măsurile de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă.

Datorită riscurilor specifice acestei activităţi, este necesară atât o instruire adecvată, precum și o monitorizare permanentă, astfel încât caracterul preventiv al activităţii de inspecţie să permită o îmbunătăţire a securităţii şi sănătăţii la locul de muncă.

Potrivit Biroului de pres al ITM Constanța, obiectivele campaniei sunt:

  • Verificarea modului de respectare de către angajatori a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în industria extractivă de suprafaţă şi subteran,
  • verificarea modului de realizare a măsurilor dispuse în controalele,
  • verificarea modului în care angajatorii respectă metodele de exploatare stabilite,
  • verificarea modului de desfăşurare a activităţii de transport persoane în lucrările minere de suprafaţă.

Au fost efectuate 14 controale , în urma cărora s-au constatat 5 deficiențe, pentru care s-au dispus măsuri obligatorii, cu termene scadente pentru  remediere.

Au fost sancționați 4 angajatori la care s-au aplicat 5 sancțiuni contravenționale, dintre care 5 sancțiuni contravenționale cu  amendă  în  valoare totală de 17.500 lei și o sancțiune contravențională cu avertisment.

”În urma controalelor desfăşurate de către inspectorii de specialitate din cadrul serviciului securitate și sănătate în muncă s-au desprins o serie de neconformităţi după cum urmează:

  •  Nu se efectuează informarea lucrătorilor asupra riscurilor de la locurile de muncă;
  •  Nu se acordă echipamente individuale de protecţie corespunzătoare riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională;
  • Nu sunt stabilite măsuri de protecţie împotriva electrocutării prin atingere directă la unele echipamente de muncă;
  •  Echipamentele de muncă nu sunt dotate cu dispozitive de protecţie.
  •  Sistemele de comandă ale echipamentelor de muncă nu sunt marcate corespunzător.”, a precizat Marian Becheanu, inspector șef al ITM Constanța.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions