Astăzi, 13 decembrie, este celebrată ziua comunității tătare din România.
Această zi aminteşte de data de 13 decembrie 1917, când a fost proclamată Republica Crimeea. Republica tătarilor crimeeni a fost cea dintâi republică din întreaga lume islamică.
Iniţiativa legislativă privind instituirea acestei zile a aparţinut deputatului Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România (UDTTMR) Amet Aledin şi deputatului PNL Emilian Valentin Frâncu.
Potrivit legii, în localităţile unde trăiesc etnici tătari, autorităţile administraţiei publice locale sprijină organizarea manifestărilor cultural-artistice dedicate acestei zile. Totodată, cu ocazia acestei sărbători, UDTTMR organizează o serie de manifestări festive cultural-artistice
Semnificația zilei de 13 decembrie
În urma revoluţiei bolşevice din octombrie 1917, tătarii crimeeni s-au mobilizat pentru a-şi lua destinul în propriile mâini. A fost convocat Congresul Tătarilor Crimeeni (Qurultay) care a avut drept obiectiv fundamental organizarea structurilor politice şi administrative menite a duce lupta pentru autodeterminare şi proclamarea unei republici tătare crimeene, independente. Aceasta era în conformitate cu aspiraţiile tătarilor crimeeni care, după anexarea Crimeei de către Imperiul Rus în anul 1783 şi dezintegrarea Hanatului, fuseseră deposedaţi de toate drepturile în propria ţară.
În condiţiile dificile ale Primului Război Mondial, Qurultay-ul a decis organizarea primelor alegeri pentru Parlamentul Naţional. Au fost aleşi 76 deputaţi, între care se aflau şi 4 femei. Convocat în prima sa sesiune în data de 13 Decembrie 1917, Parlamentul a elaborat Constituţia, iar la 26 Decembrie a proclamat Republica Democrată Crimeea. La conducerea republicii tătare a fost ales Numan Çelebi Cihan, unul din liderii de excepţie ai tătarilor crimeeni.
În România trăiesc în jur de 24.000 de tătari. Cei mai mulți dintre aceștia locuiesc în Dobrogea.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta