Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

13 decembrie, ziua etniei tătare din România

Published

on

tatari

Astăzi, 13 decembrie, este celebrată ziua comunității tătare din România.

Această zi aminteşte de data de 13 decembrie 1917, când a fost proclamată Republica Crimeea. Republica tătarilor crimeeni a fost cea dintâi republică din întreaga lume islamică.

Iniţiativa legislativă privind instituirea acestei zile a aparţinut deputatului Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România (UDTTMR) Amet Aledin şi deputatului PNL Emilian Valentin Frâncu.

Potrivit legii, în localităţile unde trăiesc etnici tătari, autorităţile administraţiei publice locale sprijină organizarea manifestărilor cultural-artistice dedicate acestei zile. Totodată, cu ocazia acestei sărbători, UDTTMR organizează o serie de manifestări festive cultural-artistice

Advertisement
usr

Semnificația zilei de 13 decembrie

În urma revoluţiei bolşevice din octombrie 1917, tătarii crimeeni s-au mobilizat pentru a-şi lua destinul în propriile mâini. A fost convocat Congresul Tătarilor Crimeeni (Qurultay) care a avut drept obiectiv fundamental organizarea structurilor politice şi administrative menite a duce lupta pentru autodeterminare şi proclamarea unei republici tătare crimeene, independente. Aceasta era în conformitate cu aspiraţiile tătarilor crimeeni care, după anexarea Crimeei de către Imperiul Rus în anul 1783 şi dezintegrarea Hanatului, fuseseră deposedaţi de toate drepturile în propria ţară.

În condiţiile dificile ale Primului Război Mondial, Qurultay-ul a decis organizarea primelor alegeri pentru Parlamentul Naţional. Au fost aleşi 76 deputaţi, între care se aflau şi 4 femei. Convocat în prima sa sesiune în data de 13 Decembrie 1917, Parlamentul a elaborat Constituţia, iar la 26 Decembrie a proclamat Republica Democrată Crimeea. La conducerea republicii tătare a fost ales Numan Çelebi Cihan, unul din liderii de excepţie ai tătarilor crimeeni.

În România trăiesc în jur de 24.000 de tătari. Cei mai mulți dintre aceștia locuiesc în Dobrogea.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions