În contextul geopolitic din Marea Neagră, respectiv războiul din Ucraina, anul trecut Portul Constanța a fost ocolit de navele de croazieră. Cele maritime nu au ajuns deloc în România, iar cele fluviale nu au fost la fel de numeroase ca în alți ani. Precizăm că de la izbucnirea războiului în Ucraina, zeci de mine marine au fost descoperite în Marea Neagră, iar 5 dintre ele au fost distruse de Forțele Navale din țara noastră. Acest lucru a dus la catalogarea de către asiguratori drept zonă de risc ridicat.
Cu toate acestea, și în acest an au fost anunțate nave maritime și fluviale care vor sosi în Portul Constanța.
”Pentru acest an, sunt deja anunțate la terminalul de pasageri 5 mari nave maritime și 7 fluviale. Decizia finală va fi luată de companiile de croazieră la începerea călătoriei, în funcție de situația din Marea Neagră.
Navele maritime care și-au anunțat deja sosirea în Portul Constanța vin de la Istanbul și au itinerariu pe Marea Mediterană, cu extensie pe Marea Neagră.”, au precizat reprezentanții Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța.
Reamintim faptul că, în sezonul 2023, portul Constanța a fost gazdă pentru navele fluviale de croazieră, 31 acostând la terminalul de pasageri cu aproape 8.000 de turiști la bord.
Războiul din Ucraina, a determinat anularea sosirilor marilor nave de pasageri. Companiile au preferat să organizeze călătorii în alte zone maritime, care sunt sigure.
”Marea Neagră este declarată în totalitate zonă de război, asigurările se securitate sunt duble față de alte zone și practic nu mai sunt în acest moment porturi care pot fi vizitate de navele de pasageri decât Constanța și poate porturi din Bulgaria și Turcia”, a afirmat Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta