Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Ce sume de bani mai încasează ucrainenii veniți în România

Published

on

Ucrainenii au fost nevoiți să plece din calea războiului, astfel că, mulți s-au stabilit în România, în timp ce alții au plecat în Polonia, Bulgaria sau alte țări din Europa. După ce rușii au invadat spațiul ucrainean, ucrainienii au fost nevoiți să își ia bagajele și să fugă din calea armelor și a bombardamentelor, care nu s-au încheiat nici în prezent, din 2022, luna februarie. Mulți au fugit în România, țara care i-a primit cu brațele deschise și care le-a oferit o șansă la o nouă viață, și nu numai. Cetățenii ucraineni beneficiază și astăzi de bani din partea statului, cu care să își cumpere mâncare sau să își achite chiririile. Chiar și așa, Guvernul a decis ca anul acesta, refugiații să nu mai primească atâția bani ca anul trecut.

Cu o datorie de 52% din valoarea PIB-ului, Guvernul a decis să fie mai „blând” cu acordarea de fonduri de la bugetul de stat. Astfel, refugiații au ajuns să primească mult mai puțini bani.

După mai bine de doi ani de când armata rusă a invadat spațiul ucrainean, mulți dintre ucraineni încă se află pe meleagurile țării noastre, departe de zbuciumul din țara lor.

Statul român a încercat să le facă „vecinilor” noștri șederea cât mai plăcută, așa cum au făcut și multe companii care le-au oferit beneficii și locuri de muncă. De asemenea, au primit și servicii medicale gratuite de la clinici sociale, medicamente, dar anul 2024 nu le-a mai adus la fel de multe indemnității ca 2023, respectiv 2022.

Advertisement
usr

„Suma alocată pentru decontarea cazării persoanelor de origine ucraineană în luna ianuarie 2023 a fost de 1.688.480,96 de lei. Suma solicitată pentru persoanele de origine ucraineană în luna ianuarie 2024 a fost de 102.200 de lei”, a transmis ISU Delta, prin intremediul unui comunicat de presă.

La finalul lunii aprilie 2023, Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, care este bugetul pe care îl vor primi refugiații, dar și ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a fi eligibili.

Ce reguli impune Guvernul României pentru ca refugiații să primească ajutorul de la stat

Din luna mai 2023, o singură persoană primește de la stat 600 de lei pentru mâncare și 750 de lei pentru chirie. În total, primește un ajutor de 1.350 de lei, pe lună. Înainte de hotărâre, un cetățean ucrainean primea de la statul român 2.100 de lei, acum, însă, diferența se poate vedea clar. Veniturile refugiaților ucraineni care s-au stabilit în România au scăzut cu 750 de lei. Spre exemplu, o familie formată din 3 persoane primește de la stat 3,800 de lei, bani care să le ajungă pentru cazare și mâncare. Înainte de decizia amintită anterior, aceeași familie primea, din bani publici, de la fondul de stat, nu mai puțin de 6.300 de lei.

Dacă la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina bani ajungeau la proprietarii de apartamente care îi cazau, situația s-a schimbat în prezent. Sumele pentru refugiați le sunt virate direct pe carduri. Astfel că, pentru a putea să-și primească ajutorul, refugiații trebuie să îndeplinească și anumite condiții, nu doar să fie cetățeni din Ucraina. În primul rând, trebuie să facă o dovadă că sunt înscriși la oficiul de șomaj sau că sunt angajați. În al doilea rând, dacă au copii, trebuie să-i înscrie la o școală din țara noastră, conform Bugetul.ro.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions