Consiliul Județean Constanța a organizat astăzi, în Sala „Remus Opreanu” a Palatului Administrativ Constanța, o dezbatere pe tema activității de pescuit în județul Constanța. Alături de președintele CJC, Mihai Lupu și de vicepreședintele Petre Enciu, la eveniment au participat, Gheorghe Ștefan, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Gabriel Popescu, directorul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură – Constanța, reprezentanți ai asociațiilor de profil piscicol, precum și ai UAT-urilor din zona riverană a Mării Negre și a Dunării.
Temă principală a discuțiilor a fost cea cu privire la modificările proiectului de lege care reglementează pescuitul, dar şi identificarea investițiilor care derivă din acest sector.
„Din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au dezvoltat și și-au hrănit familiile din activitatea de pescuit. În prezent, intermediarii din acest domeniu sunt mai câștigați decât pescarii, care se confruntă cu tot mai multe dificultăți și întâmpină bariere în desfășurarea acestei activități. Piscicultura trebuie să fie cât mai profitabilă pentru comunitate și pentru cel care depune eforturi pentru a-și obține captura, și mai puțin profitabilă pentru stat. Statul, la fel ca noi, autoritățile publice, trebuie să fie partener și susținător al acestei activități; altfel, riscăm ca meseria de pescar să se piardă.
Astăzi am reluat acest subiect important în cadrul unei dezbateri, la care au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), precum și ai altor instituții relevante și asociații de pescari. Am discutat despre conceptul pe care l-am gândit împreună cu Direcția de Proiecte din cadrul Consiliului Județean Constanța: crearea unei infrastructuri care să sprijine activitatea de pescuit. Dacă în ceea ce privește reglementarea cadrului legislativ, noi, autoritățile publice locale, nu avem cum să intervenim direct, putem fi partenerii asociațiilor de pescari și ai UAT-urilor din județ în scopul construirii infrastructurii necesare pentru dezvoltarea acestui sector. Deja am demarat discuții pentru porturi la Hârșova, Ghindărești, Cernavodă și Oltina. Aceste porturi vor servi atât ca centre de colectare și păstrare a capturilor, cât și ca porturi turistice, având un dublu rol benefic pentru comunitate.
Conceptul nostru implică dezvoltarea unor facilități moderne care să includă centre de colectare, adăposturi pescărești și infrastructură turistică, astfel încât pescarii să poată desfășura activitatea în condiții optime și să beneficieze de sprijin logistic și financiar.
Însă trebuie să funcționăm ca un tot unitar și să luăm în calcul toate aspectele: modificări legislative, accesarea de fonduri, dezvoltarea infrastructurii și sprijinirea directă a pescarilor. Numai așa vom putea asigura viitorul acestei activități esențiale pentru comunitățile noastre și vom contribui la prosperitatea regiunii.“, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
În cadrul dezbaterii, Gheorghe Ștefan, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a făcut o scurtă prezentare a posibilităților și criteriilor de calificare a reprezentanților UAT-urilor și a asociațiilor de pescari, în vederea atragerii de fonduri nerambursabile din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit și Acvacultură (FEAMPA) aferente politicii comune de pescuit și politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum și a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2021 – 2027.
De asemenea au fost prezentate o serie de nemulțumiri legate de legea care reglementează pescuitul. Propunerile au venit şi de la primarii localităților în care trăiesc comunități de pescari, iar una dintre acestea a fost necesitatea liberalizării profesiei de pescar.
„Oamenii s-au dezvoltat lângă mare și activitatea de pescuit trebuie să rămână una tradițională și profitabilă. Sunt, și am fost și în trecut, un mare susținător al liberalizării activității de pescuit. Pescarul trebuie lăsat liber să pescuiască și să vândă pește cui vrea el. Dumneavoastră, asociațiile de pescari trebuie să deveniți parteneri ai UAT-urilor. Primăriile ar trebui să fie interesate în dezvoltarea acestui sector. Dezvoltați-vă eficient, fiți parteneri, pentru că e mai simplu pentru o primărie să obțină avizele necesare sau să cofinanțeze un proiect. Dumneavoastră nu aveți puterea de a cofinanța aceste investiții.”, a declarat Gheorghe Ștefan, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta