Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Politica

Consiliul Județean Constanța a finalizat lucrările de restaurare a Mormântului pictat tip Hypogeu!

Published

on

mormantul hypogeu

Consiliul Județean Constanța a marcat, astăzi, finalizarea lucrărilor de restaurare în cadrul proiectului „SALVAREA ȘI PUNEREA ÎN VALOARE A MORMÂNTULUI PICTAT HYPOGEU”, printr-un eveniment organizat la amplasamentul obiectivului. Alături de președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, vicepreședintele CJC, Petre Enciu, și directorul Direcției Generale de Proiecte a CJC, Elena Georgescu, la eveniment au fost prezenți reprezentanți ai echipei de arheologi și cercetători implicați în proiect, care au prezentat importanța științifică și unicitatea monumentului.

„În ultimii ani, cred că am vorbit despre importanța protejării patrimoniului cultural-istoric al județului Constanța, în toate ocaziile posibile, fără a rata vreo oportunitate de a sublinia aceste aspecte esențiale. Mi-am dorit o conștientizare din partea tuturor, a valorii inestimabile a acestor mărturii ale istoriei și, în același timp, am împins lucrurile pentru a asigura conservarea lor. Iată că astăzi am ajuns la acest moment important, în care putem celebra o realizare deosebită pentru comunitatea noastră.

Mormântul pictat tip Hypogeu, un monument unic în România, și-a recăpătat strălucirea și în curând va putea fi admirat de public! Un eveniment care scoate la suprafață istoria noastră și care contribuie la identitatea culturală a municipiului și județului Constanța. Arheologii și oamenii de știință implicați în proiect au dedicat mult timp și efort pentru a efectua o descărcare arheologică corectă. Fiecare detaliu a fost pus în valoare cu multă atenție, reușind să facă o adevărată minune din acest obiectiv. Pe de altă parte, echipa din cadrul Direcției Generale de Proiecte, condusă de doamna director Elena Georgescu și coordonată de domnul vicepreședinte al CJC, Petre Enciu, a asigurat succesul acestui proiect, printr-o sincronizare a eforturilor în toate aspectele și etapele lui. Le mulțumesc tuturor pentru munca depusă!

Țin să precizez că astăzi au fost invitați toți factorii decidenți și implicați în dezvoltarea acestui județ, pentru că am ținut de la bun început să nu politizăm aceste proiecte. Vă spun sincer că mi-aș fi dorit ca aceste lucrări să nu se finalizeze în timpul campaniei electorale, poate așa, am fi avut sprijinul lor și ar fi fost alături de noi în acest moment crucial pentru conservarea și promovarea patrimoniului cultural.”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Lucrările, demarate în luna decembrie a anului 2022, au vizat intervenția directă asupra monumentului funerar și introducerea unei structuri de protecție cu rol multiplu:  protejarea de factorii de degradare externi, asigurarea unui microclimat interior vital pentru conservarea picturilor murale din interior și restabilirea legăturii dintre monumentul antic și nivelul original al solului.

Totodată a fost realizat un Punct de Informare, în scopul punerii în valoare a excepționalului monument istoric, cu rol de prezentare specială a obiectivului, dar și de facilitare a accesului în vecinătatea acestuia. Valoarea totală a investiției se ridică la 6.419.336,47 lei.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions