Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Politica

(FOTO+VIDEO) Lucrările de restaurare a Edificiului Roman cu Mozaic, în plină desfășurare. „Noul obiectiv va putea fi vizitat în acest an“

Published

on

edificiul roman cu mozaic

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, candidatul PUSL pentru un nou mandat, spune că redescoperirea și conservarea patrimoniului cultural din Constanța sunt esențiale pentru identitatea noastră. În această idee, Mihai Lupu a marcat ieri două evenimente importante în istoria culturală Constanța. A inaugurat lucrările de protejare și punere în valoare a Mormântului Pictat Tip Hypogeu, un obiectiv istoric extrem de important pentru Dobrogea și care a fost neglijat zeci de ani, și a verificat stadiul lucrărilor la Edificiul Roman cu Mozaic, proiect care este realizat în proporție de peste 70%.

„Echipa mea și cu mine ne dedicăm să protejăm și să valorificăm aceste comori istorice. Am inițiat proiecte importante pentru restaurarea siturilor precum Edificiul Roman cu Mozaic, Cetatea Carsium și Mormântul Pictat Tip Hypogeu. Deși unele proiecte sunt încă în desfășurare, am făcut pași semnificativi înainte. Aceste locuri vor deveni curând puncte de atracție care vor educa și inspira viitoarele generații despre cultura noastră. Vă invit să fiți alături de noi în această misiune de a păstra istoria vie.“, a spus Mihai Lupu.

Contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de restaurare, conservare, amenajare și punere în valoarea a Edificiului Roman cu Mozaic a fost câștigat de firmă italiană „Giano Restauri“, pentru 9,8 milioane de lei, fără TVA.

„Stăm pe un tezaur fabulos și, odată cu demararea acestor reconstrucții, zic eu că putem să mergem să punem în valoare ceva. Știu că este nevoie de suport. Fără un grafic de execuție de urmărire a acestor proiecte, de către specialiștii din toată lumea, nu vom reuși să implementăm niciodată proiecte“, a precizat Mihai Lupu.

Vizita lui Lupu la Edificiul Roman cu Mozaic s-a făcut alături de arheologul Tiberiu Potârniche. Acesta a punctat faptul că obiectivul va putea fi vizitat în acest an.

„Ne aflăm într-o zonă foarte importantă a Cetății Tomis, pe care am reușit să o descoperim de curând. Cu ocazia descărcării arheologice efectuate anul trecut, au fost descoperite niște niveluri elenistice de care nu știam. Edificiul Roman cu Mozaic a fost organizat pe mai multe terase. Sus este nivelul stradal al Cetății Tomis, iar de acolo până jos, în Parcul Carol, ar mai fi încă trei, chiar patru terase. Aici este un simbol al orașului, unul din cele două capete de port. Dincolo de acest minunat covor cu mozaic, pe care astăzi îl putem vedea la adevărata lui culoare, Edificiul în sine este unul din cele mai importante din țară. Lucrarea trebuie terminată în cele mai bune condiții. Cu siguranță, anul acesta vom avea vizitatori aici. Vom amenaja și o expoziție, pentru că publicul vine și pentru recreere, dar și pentru informare“, a declarat Tiberiu Potârniche.

Date proiect Edificul Roman cu Mozaic:

PROIECT „RESTAURAREA, CONSERVAREA, AMENAJAREA ȘI PUNEREA ÎN VALOARE A EDIFICIULUI ROMAN CU MOZAIC”, COD SMIS 116049

Unitatea Administrativ Teritorială Județul Constanţa implementează proiectul cu titlul „Restaurarea, conservarea, amenajarea și punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic”, Cod SMIS 116049 finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Proiectul are următorul buget:

Valoarea totală: 14.362.838,12 lei; asistenţa financiară nerambursabilă: 14.053.110,80 lei: contribuţie proprie în proiect: 309.727,32 lei

În cadrul proiectului se derulează contractul nr. 25586/25.09.2020 privind Servicii de proiectare (PT+DDE), Servicii de asistență tehnică din partea proiectantului și Execuție de lucrări pentru obiectivul de investiție „Restaurarea, conservarea, amenajarea și punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic” încheiat cu Asocierea dintre GIANO RESTAURI SRL – lider de asociere,  SC AEG TEHNOLOGY SRL, SC ARIS CONSTRUCT SRL și Biroul Individual de Arhitectură Brehui C. Mihaela

Ordin privind începerea execuției lucrărilor = 27.10.2022.

Lucrările de execuție la obiectivul de investiție menționat sunt estimate a fi finalizate în luna noiembrie 2024.

La data prezentă lucrările sunt realizate în procent de aproximativ 72%

În conformitate cu documențatia tehnică aprobată – faza Proiect Tehnic, lucrările de protejare și conservare propuse vor fi următoarele:

        Restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea monumentului istoric Edificiul Roman cu Mozaic;

        Restaurarea, protecția și conservarea mozaicurilor interioare;

        Restaurarea plasticii fațadei și a acoperișului;

        Dotări interioare (instalații, echipamente și dotări pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranță la foc, antiefracție);

        Dotări pentru expunerea și protecția patrimoniului cultural mobil și imobil.

Lucrările investiției vor fi împărțite pe obiecte:

Obiectul 1 – Cladirea de protecție și mozaicul roman

Vor avea loc interventii la mozaicul antic, zidul antic, bolti, lucrari de arhitectura asupra constructiei de protectie ( inlocuire hidroizolatie acoperis terasa, refacere tencuieli exterioare, restaurare balustrade de siguranta de pe toate terasele exterioare si cele de pe caile de acces, refacere zona de intrare parter, montare pe tamplaria exterioara jaluzele orizontale lamelare reglabile pentru protejarea mozaicului de razele soarelui, se vor inlocui vitrinele de prezentare, se va realiza un nou sistem de iluminat, se va inlocui tamplaria exterioara, se vor monta instalatii dedectie, alarmare la efractie si incendiu).

Obiectul 2 –  Lucrări sit arheologic

        se va restaura prin metode specifice peretele conținând ușile de acces în bolți și suprafețele verticale și orizontale din zona scărilor de acces de pe terasa de la nivelul demisolului, în limita de proprietate.

        se vor restaura, prin aceleași metode ca și pentru zidul antic, zidurile terasei adiacente fațadei estice (nivel demisol)

        suprafețele teraselor exterioare se propun a fi încărcate cu relicve antice, amfore și alte vestigii romane astfel încât să devină spații cultural-recreative sub formă de expoziție arheologică în aer liber, ce vor fi puse în valoare și prin iluminat arhitectural.

Obiectul 3 – Iluminat arhitectural conex

–         spațiul exterior se va dota cu iluminat arhitectural care să pună în valoare zidurile restaurate și relicvele expuse pe terasă.

edificiul roman mozaic

Comandat de Partidul Umanist Social Liberal – Filiala Constanța

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: www.ordinea.ro

CUI mandatar financiar coordonator: 21240113

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions