Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Actual

Peste 200 de elevi din Capitală și județul Ilfov, vizită în Portul Constanța

Published

on

elevi port constanta

Peste 200 de elevi din București și județul Ilfov au participat la proiectul cultural intitulat ”Anghel Saligny – arc peste timp“.

Copiii au pornit în această experiență dis de dimineață din Gara de Nord, din Salonul Regal, cu un tren dedicat acestui proiect. Au traversat podul de la Cernavodă, unde au primit informații istorice și tehnice despre unul dintre cele mai cunoscute obiective realizate de Anghel Saligny.

În portul Constanța, elevii au vizitat Gara Maritimă, silozurile Anghel Saligny și tunelul de cale ferată de sub municipiul Constanța.

Silozurile, încă funcționale, sunt situate în danele 17 și 18 și au fost construite în perioada 1904-1909 și 1924. Primele două au fost inaugurate de Regele Carol I în 1909 și reprezintă cele mai mari și mai importante piese de patrimoniu istoric industrial din România. Cel de-al treilea a fost dat în folosință în 1924, după Primul Război Mondial.

Silozurile Anghel Saligny au înălțimea de 45 metri, cu o capacitate de stocare de 30.000 tone cereale fiecare, construite fiind din cărămidă și structuri metalice. Fiecare siloz cuprinde 250 de compartimente din beton armat – o invenție foarte rară la acel moment, iar Anghel Saligny a proiectat o tehnologie revoluționară care permitea simultan încărcarea și descărcarea cerealelor.

După prezentarea portului Constanța și a silozurilor, vizita s-a încheiat cu o plimbare pe faleză și la Cazino.

Anghel Saligny este considerat unul dintre părinții ingineriei românești și unul dintre cei mai buni proiectanți de poduri și construcții din România. S-a născut la 19 aprilie 1854, la Șerbănești (Galați) și a încetat din viață pe 17 iunie 1925, la București.

Între anii 1889 și 1909, Saligny a condus lucrările de construcție ale portului Constanța, folosind în premieră pentru România piloții și radierele din beton armat în construcțiile portuare.

Proiectul cultural Anghel Saligny – arc peste timp“ a fost organizat de inspectoratele școlare ale municipiului București și județului Ilfov, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și companiile din subordine și coordonare: CFR SA, CFR Călători, CENAFER, CFR Marfă, CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța.

Sursa: Administrația Porturilor Maritime

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions