Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Societate

George Drăgan: Drogurile sunt interzise pentru că sunt periculoase sau sunt periculoase pentru că sunt interzise?

Published

on

george Dragan

În perioada imediat următoare în Constanța va avea loc, ca în fiecare an, cel mai așteptat festival de muzică pentru tineri.

Vom vedea poze de la conferința de presă premergătoare festivalului, în care va fi prezentat și planul de prevenție împotriva consumului de droguri dar care din păcate nu va rezolva deloc ceea ce se întâmplă timp de 3 zile cu tinerii care participă la acest festival.

Trebuie reținut însă că noua lege antidrog, votată de Parlamentul României pe 15 februarie, introduce pedepse mai aspre pentru folosirea și traficarea de droguri de risc.

  • Cei care comit aceste fapte pot sta după gratii între 5 şi 15 ani. Aceeaşi pedeapsă se aplică şi celor care introduc sau scot din ţară, ori importă sau exportă droguri.
  • A crescut pedeapsa pentru distribuitor în caz de deces al consumatorului. Astfel, în caz de deces al consumatorului, până acum traficantul de orice droguri, cel care îndeamnă la consumul de droguri de mare risc sau doctorul care prescria droguri în afara cadrului legal erau pedepsiți cu 10-20 ani închisoare. De acum, pedeapsa va fi de 15-25 ani închisoare, adică mai grav decât o infracțiune de omor.
  • Nu s-au modificat pedepsele pentru cei care dețin în vederea consumului. Astfel, dacă pentru consum propriu se cultivă, cumpără sau deține droguri de risc a rămas sancțiunea actuală de 3 luni-2 ani închisoare sau amendă 1.200-125.000 lei; pentru droguri de mare risc a rămas pedeapsa actuală de închisoare 6 luni-3 ani.
  • orice operațiuni (cultivare, amestecare, oferire, cumpărare, vânzare, transport) știind că e vorba de etnobotanice erau pedepsite în 6 luni-3 ani închisoare sau amendă, de acum va fi 2-7 ani închisoare;
  • orice operațiuni cu substanțe despre care trebuia să știi că sunt etnobotanice erau pedepsite în 3 luni-2 ani închisoare sau amendă, de acum va fi 1-5 ani închisoare;
  • orice operațiuni nelegale cu asemenea substanțe dacă pretinzi că sunt permise de lege sau autorizate erau pedepsite în 1-5 ani închisoare, de acum va fi 2-7 ani închisoare;
  • publicitatea pentru etnobotanice era sancționată cu închisoare 1 lună-1 an sau amendă, de acum va fi 1-5 ani închisoare.

Pe de altă parte, autorităţile mai au de rezolvat o problemă: cea a substanţelor halucinogene care se vând legal. Internetul abundă în anunţuri prin care se vând jeleuri, ciocolată, prăjituri şi aparate de vapat care conţin hexa-hidro-canabinol (HHC). Este un derivat al canabisului care nu se vinde doar pe internet, ci şi în magazinele de profil si reacţionează la drug-test la fel ca şi marijuana.

Atragem atentia legat și de consumul excesiv de alcool care pe fondul de oboseală poate dăuna grav sănătații.

Efectele alcoolului la volan, potrivit unei informari postate pe site-ul M.A.I.:

– 0,1 g/l alcool pur în sânge ( 120 ml bere, 50 ml vin, 15 ml spirtoase) – încep să apară tulburări de comportament care pot produce probleme în capacitatea de a conduce autovehiculul;
– 0,2 g/l alcool pur în sânge ( 240 ml bere, 100 ml vin, 30 ml spirtoase) – se instalează dereglarea reflexelor și întârzierea timpului de frânare;
– mai mult de 0,8 g/l alcool pur în sânge ( 960 ml bere, 400 ml vin, 120 ml spirtoase) – scade capacitatea de reacție și de manevrare a autovehiculului, se dereglează răspunsul la stimulii optici și auditivi;

Codul Rutier 2023 stabilește următoarele pedepse pentru cei care sunt prinși cu alcoolemie pozitivă la volan: amendă contravențională și amendă plus închisoare.

Valorile între 0.01 mg/l si 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.305 lei până la 2.900 lei și suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile. În cazul unui accident rutier suspendarea fiind aplicată pentru 120 de zile. Reducerea perioadei de suspendare nu se mai aplica în aceste cazuri, testarea pentru redobândirea permisului rămânând însă obligatorie.

În cazul în care valoarea indicată de aparatul etilotest depășește 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se vor recolta probe de sânge în vederea determinării alcoolemiei.

”Distracția nu înseamnă consum de droguri sau alcool!”, atrage atenția George Drăgan, președinte al Asociației Tomis Antidrog Constanța.

 

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions