Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Actual

Două nave multirol cumpărate pentru misiuni de salvare pe mare nu pot fi folosite din lipsă de personal

Published

on

nava multirol pompieri

Încă din luna iulie a anului trecut, IGSU a introdus o nouă subunitate în cadrul ISU Constanța, respectiv Detașamentul Special Naval, care asigură îndeplinirea atribuțiilor stabilite pentru stingerea incendiilor și salvarea persoanelor la navele aflate în porturi și în apele teritoriale române, respectiv la platforme maritime de foraj și extracție.

Acest detașament are în dotare două nave multirol care au costat 40 milioane de euro și sunt printre cele mai moderne ambarcațiuni folosite pentru salvare. Au o lungime de 51 de metri, lățime de 10 metri și pot atinge viteza de 40 km pe oră. Sunt deja în port, dar nu pot fi folosite din lipsă de personal.

Iată ce spune IGSU despre această situație neverosimilă:

”Pentru ca cele două nave să devină funcționale și să poată executa misiuni de stingere și căutare-salvare pe mare, încă din anii trecuți am manifestat preocupare pentru încadrarea cu personal de specialitate pentru cele 160 de posturi necesare pentru ambele ambarcațiuni (20 de persoane/4 ture/2 nave).

Important de menționat este faptul că, pe lângă personalul specializat de stingerea incendiilor, în componența membrilor echipajului se regăsesc și categorii specializate de personal navigant (comandant de navă, electrician, motorist, șef mecanic etc.) pentru care sunt necesare proceduri specifice de recrutare din rândul instituțiilor aparținând sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.

Modalitățile prin care se realizează selecția/procedurile de ocupare a posturilor vacante pentru ultima categorie menționată sunt prin transfer, mutare (la cerere sau în interesul serviciului pentru posturile vacante de conducere și de execuție) ori recrutare din rândul absolvenților Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanța, promoțiile 2024-2027.

De asemenea, pentru eficientizarea procesului de selecție în vederea ocupării personalului care va încadra aceste ambarcațiuni, IGSU a făcut demersuri pentru promovarea unui memorandum care să permită organizarea concursurilor din sursă externă. Mai mult, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Constanța a desfășurat interviuri pentru ocuparea posturilor de execuție vacante din cadrul componentei de intervenției a navei multirol, fiind identificate 43 de cadre militare care și-au exprimat intenția de participare la selecția organizată în acest sens.

Pentru finalizarea acestui proces, în perioada următoare vor fi demarate procedurile de mutare a subofițerilor, în mod etapizat, pentru asigurarea capacității de răspuns la nivelul structurilor de intervenție.

Totodată, înainte de recepționarea navelor multirol, studenți din anii terminali ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și absolvenții promoției 2023 de maiștri militari repartizați la IGSU au urmat stagii de pregătire/instruiri de profil, pe serii, în șantierele navale din Olanda și din România aparținând Damen.

Procentul de încadrare cu personal, la acest moment, este de aproximativ 28%, iar acesta va continua, astfel încât, în cel mai scurt timp, posturile prevăzute să fie încadrate cu personal care să permită executarea misiunilor cu acest tip de ambarcațiune.

Facem precizarea că în momentul în care vom avea angajați doi ofițeri comandanți de navă, cu personalul existent vor putea fi executate misiuni pe mare.

Asigurăm opinia publică de faptul că dotarea cu tehnică performantă de intervenție rămâne prioritatea 0 a instituției noastre și că vom depune în continuare eforturile necesare pentru ca mijloacele performante să asigure succesul misiunilor derulate în sprijinul cetățeanului, inclusiv pe mare.”

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions