Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Actual

Festivalul Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc „Mamaia” 2024 și-a ales câștigătorii

Published

on

festival mamaia

Seară de gală sub semnul emoțiilor, la Mamaia! Festivalul Național al Cântecului Dansului Popular Românesc „Mamaia” 2024 și-a desemnat, vineri seară, 30 august 2024, în Piațeta Perla din stațiunea Mamaia, laureații ediției!  Evenimentul readus în circuitul festivalier național, după o pauză de 12 ani, de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, alături de partenerii săi principali, Consiliul Județean Constanța și Primăria Municipiului Constanța, s-a bucurat, de-a lungul celor trei zile de desfășurare, în perioada 28 – 30 august 2024, de participarea numeroasă a unui public entuziast, de toate vârstele. De asemenea, festivalul-concurs a fost transmis în direct și de TVR Folclor, iubitorii muzicii populare putând urmări, și din fața micului ecran, întregul program artistic, atât secțiunile de concurs, cât și recitalurile oferite de vedetele folclorului românesc.

După două seri pline de farmec, care au readus la malul mării bucuria (re)întâlnirii spectatorilor cu marii artiști ai scenei populare autohtone, dar și cu tineri talentați aflați la început de drum, vineri seară s-a desfășurat Gala Laureaților. În ciuda vremii capricioase de pe litoral, publicul, aflat în număr mare, în Piațeta Perla din Mamaia, a dovedit că este avid de reluarea unor asemenea evenimente cultural-artistice dedicate muzicii populare, culturii și tradițiilor autentice, din toate zonele etnofolclorice ale țării și a rămas alături de artiști până la final.

Gala Laureaților – ca, de altfel, și celelalte seri de festival – a fost prezentată de îndrăgita realizatoare TVR, Iuliana Tudor și de cunoscutul interpret de muzică populară Gelu Voicu. Artiștii au fost acompaniați de Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâulețul” a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, condusă de maestrul dirijor Cristian Obrejan, într-un adevărat maraton muzical, primit cu aplauze entuziaste de spectatori.

Premiile Festivalului Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc „Mamaia” 2024

Premiile au fost înmânate de membrii juriului concursului și al preseleției, la fiecare dintre cele două secțiuni – Soliști vocali și Soliști instrumentiști, valoarea acestora fiind: Premiul I – 25.000 lei; Premiul II – 15.000 lei; Premiul III – 10.000 lei.

Marele Trofeu al festivalului, în valoare de 40.000 lei, a fost câștigat de DIDI-IONUȚ COJOCARIU (Bucovina), un tânăr de 30 de ani, de profesie economist. Concurentul a interpretat melodiile „Mândră floare-i norocu” – Mina Pâslaru și „Pentru tine Mărioară” – Alexandru Dumbravă.

Creatorul Trofeului „Mamaia” 2024 este sculptorul Ovidiu Toader. Mult-râvnita distincție a fost înmânată câștigătorului, Didi-Ionuț Cojocariu, de către directorul general al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, dr. Ștefania-Laura Abibula Stroe.

„Ceea ce s-a întâmplat în aceste trei seri minunate este o poveste. Acum ceva vreme, părea un vis, iată că acum, este o realitate și eu sunt recunoscătoare și mulțumesc tuturor celor care au pus umărul ca acest festival minunat să aibă loc. Și dumneavoastră, publicul, ați fost alături de noi prin vot și prin prezență, fie ploaie, fie vânt, nu ați plecat de aici și ați susținut folclorul românesc”, a menționat, pe scenă, în seara de gală, directorul general al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, dr. Ștefania-Laura Abibula Stroe.

Secțiunea Soliști vocali:

PREMIUL I – Alexandra Georgiana Pițu – reprezentând zona Munteniei. Concurenta a interpretat melodiile „Balada lui Toma Alimoș” – culegere din repertoriul zonal și „Pe ulița car` mi-e drag” – culegere din repertoriul zonal.

PREMIUL al II-lea – Mădălina Avădănei (Moldova). Concurenta a interpretat melodiile „Doină de Cătănie” – culegere din repertoriul zonal, folclorist Alexandru Vasiliu din Tătăruși și „Foaie verde baraboi” – creație bazată pe o colecție de folclor publicată.

PREMIUL al III-lea – Florin Mihalache (Banat). Concurentul a interpretat melodiile „Cucule te văd zburând” – doină din repertoriul lui Iosif Ciocloda și „Peste deal, peste poiene” – cântec din repertoriul Nicoletei Voica.

Secțiunea Soliști instrumentiști:

PREMIUL I – Papuc Viorel (Muntenia) – nai. Concurentul a interpretat melodiile „Doina de jale” – piesă din repertoriul maestrului Gheorghe Zamfir și „Hora Staccato – Grigoraș Dinicu”.

PREMIUL al II-lea – Alexandru Costin Cioiu (Oltenia) – caval.
Concurentul a interpretat melodiile „Doina din caval” – Dumitru Zamfira și „Sârba de la Tismana” – Dumitru Zamfira

PREMIUL al III-lea – Alexandru Cristian Sărbușcă (Oltenia) – clarinet.
Concurentul a interpretat melodiile „Doina” și „Hora și sârba”.

DISTINCȚIE DE EXCELENȚĂ din partea Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, pentru cunoscuta prezentatoare și realizatoare TV, Iuliana Tudor

De asemenea, cunoscuta prezentatoare și realizatoare TV, Iuliana Tudor, a fost răsplătită, în seara galei, cu o DISTINCȚIE DE EXCELENȚĂ din partea Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, pentru întreaga activitate neîntreruptă de 25 de ani în cadrul televiziunii. Distincția i-a fost oferită de către Șerban Cezar Gheorghiu – membru al juriului și șeful Secției Cercetare, Conservare și Promovare Cultură Tradițională/ Ansamblul Folcloric „Brâulețul” din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.

Din componența juriului au făcut parte: Elise Stan – prof. dr. etnomuzicolog, realizator/producător emisiuni folclorice TV (președinte), Doina Ișfănoni – doctor, istoric de artă, cercetător, etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, Valentin Marin – etnomuzicolog, manager al Radio România Antena Satelor, Daniela Gibescu – doctor etnomuzicolog, specialist Casa de Discuri ELECTRECORD România, Șerban Cezar Gheorghiu – șeful Secției Cercetare, Conservare și Promovare Cultură Tradițională/ Ansamblul Folcloric „Brâulețul” din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, Cristina Caterinici – reprezentantul Consiliului Județean Constanța-directorul executiv al Direcției de Turism și Coordonarea Instituțiilor de Cultură Subordonate, Tatiana Hilca – conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică din București.

Seara de gală a continuat cu un program artistic special, oferit de vedete ale cântecului popular românesc, în acompaniamentul orchestrei Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâulețul” a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, condusă magistral de dirijorul Cristian Obrejan. Momentul artistic al gazdelor, din partea Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, a fost aplaudat cu bucurie și încântare de toți cei prezenți. Suitele instrumental-coregrafice oferite de orchestra și corpul de dansatori al renumitului Ansamblu Folcloric Profesionist „Brâulețul”, precum și îndrăgita solistă dobrogeancă Elena Plătică, au adus în prim-plan folclorul românesc autentic, cu toată frumusețea cântecului, dansului și a portului popular tradițional. Au urmate alte recitaluri și momente artistice de neuitat, susținute de artiști de renume ai scenei românești, în aplauzele publicului.

Festivalul Național al Cântecului Dansului Popular Românesc „Mamaia” 2024 a fost organizat de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, alături de partenerii săi principali, Consiliul Județean Constanța și Primăria Municipiului Constanța, împreună cu TVR, TVR Folclor, cu sprijinul Organizației de Management al Destinației Mamaia-Constanța.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions