Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Societate

Inspectorii ITM au desfășurat controale la 16 stații de carburanți din județul Constanța

Published

on

itm bezinarie

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecţiei Muncii stabilite atât prin lege cât şi prin Programul Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii pentru anul 2024, în perioada 2-4 septembrie, s-a desfăşurat Campania Națională pentru verificarea modului de respectare a a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru  verificarea modului în care sunt respectate cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor, de către angajatorii care desfăşoară activităţi de depozitare și comercializare a carburanţilor auto.

S-au avut în vedere în principal următoarele obiective:

  • Identificarea și verificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relaţiile de muncă şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispoziţiilor legale în materie;
  • Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă;
  • Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă ;
  • Eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităţilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare

S-a impus necesitatea inițierii și desfășurării unei noi acțiuni de control în acest domeniu, întrucât,  în stațiile de distribuție a carburanților auto sunt comercializate diferite sortimente de benzină, motorină și gaz petrolier lichefiat (GPL) auto, precum și recipiente-butelii pentru utilizare casnică, amestecuri explozive care pot genera explozii cu consecințe deosebit de grave, atât pentru lucrători, cât și pentru clienții prezenți în aceste locații.

In acțiunile de control atât în domeniul relațiilor de muncă cât și în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-a verificat în principal modul de realizare a măsurilor dispuse anterior, întrucât în anul 2024 au mai fost efectuate două acțiuni de control tip campanie în acest sector de activitate.

Acțiunile de control întreprinse de către inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Relații de Muncă, au avut caracter  inopinat și  s-a urmărit modul în care angajatorii din acest domeniu de activitate  respectă prevederile legale în ceea ce privește  timpul de muncă și de odihnă al salariaților, repausul săptămânal, munca suplimentară și programul de lucru.

Inspectorii de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă, au verificat 16 agenți economici la care nu s-au constatat neconformități referitoare la încheierea și transmiterea în termen a contractelor individuale de muncă, nerespectarea timpului de muncă și de odihnă  respectiv, plata salariilor la data stabilita în contractul de muncă .

De asemenea,  14 angajatori  au fost verificați din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, inclusiv  în ceea privește ducerea la îndeplinire a măsurilor  dispuse cu ocazia controalelor anterioare respectiv,  efectuarea instruirii  lucrătorilor și semnalizarea de securitate a locurilor de muncă.

”Deși campania de control a fost finalizată la data de 4 septembrei, sunt încă în atenția inspectorilor de muncă o serie de unități, care  desfăşoară activităţi de depozitare și comercializare a carburanţilor,  unde se vor efectua în continuare verificări.”, a precizat Marian  Becheanu, inspector șef al Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions