Conecteaza-te cu noi

Actual

Doliu în presa din Constanţa. S-a stins din viață jurnalistul Constantin Cumpănă

Published

on

constantin cumpana

Astăzi, 22 octombrie, a încetat din viață jurnalistul Constantin Cumpănă (Lică, așa cum spuneau familia și prietenii), la vârsta de 73 de ani. Era internat în spital, în urma unui AVC.

Înmormântarea va avea loc joi, 24 octombrie.

A fost unul dintre cei mai vechi jurnalişti din Constanţa.  Şi-a început cariera la ziarul Contrast, apoi a continuat la Telegraf, unde a fost şef al secţiei Eveniment.  De asemenea a scris “Tragedia navei Independenţa” şi “Amintiri despre o flotă pierdută”.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Iată ce mesaj a transmis Constantin Ţiţineanu:

“Constantin Cumpănă, Lică pentru apropiați, a fost un jurnalist de investigație remarcabil și un activist neobosit pentru adevăr, care a avut un impact semnificativ asupra jurnalismului românesc. Lupta sa pentru expunerea nedreptăților și corupției a inspirat atât colegi de breaslă, cât și cititorii care i-au urmărit cu atenție investigațiile.

În cariera sa, Constantin Cumpănă a investigat și documentat tragedii și probleme majore, inclusiv celebrul caz al “Tragediei navei Independența” și “Amintiri despre o flotă pierdută”, lucrări care au adus la lumină detalii ascunse ale istoriei maritime românești. Curajul său l-a pus adesea în conflicte cu autoritățile, inclusiv cu înaltele fețe bisericești, precum arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie. Deși Teodosie i-a intentat un proces cerând despăgubiri de 200.000 de euro pentru defăimare, instanțele au respins acuzațiile, demonstrând integritatea jurnalistului.

Constantin Cumpănă a fost un om cunoscut pentru rigoarea cu care își făcea documentările, fiind recunoscut pentru stilul său incisiv și neiertător față de corupție și nedreptate. În mod public, Lică era direct și adesea provocator, exprimându-și fără menajamente opiniile despre starea politică și morală a țării. Activ pe rețelele sociale, el nu ezita să critice dur comportamentele pe care le considera dăunătoare comunității.

Un episod semnificativ din viața sa a fost lupta pentru a-și dovedi nevinovăția într-un proces intentat de CNSAS, care l-a acuzat că ar fi colaborat cu Securitatea în perioada comunistă. După ani de încercări și procese, instanța a decis că nu a fost colaborator al Securității, restabilindu-i onoarea și confirmând curățenia morală pe care el o susținuse mereu.

Pe lângă implicarea sa jurnalistică, Lică era și un om credincios, însă și-a exprimat public dezamăgirea față de abuzurile din Biserica Ortodoxă Română. A rămas un simbol al independenței de gândire și al luptei împotriva corupției și nedreptății.

Acum, cu vestea decesului său, jurnalismul românesc a pierdut o voce curajoasă și dedicată, iar comunitatea a pierdut un om de o integritate rară. Plecarea sa lasă un gol imens în presa de investigație și în inimile celor care i-au apreciat munca. Moștenirea sa rămâne însă vie prin toate articolele, cărțile și investigațiile pe care le-a lăsat în urmă, continuând să inspire noi generații de jurnaliști.

Constantin Cumpănă va fi amintit nu doar ca un jurnalist dedicat și ca un om cu un profund simț al dreptății, dar și ca un luptător pentru adevăr, care nu a renunțat niciodată la convingerile sale, indiferent de provocări.

Dumnezeu să-l odihnească!”

Sursa foto: Constantin Ţiţineanu

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions