Un nou proiect Erasmus+ a început la Liceul Tehnologic “Lazar Edeleanu” Năvodari “Our Future: Renewable Energy” alături de partenerii din Norvegia, Italia si Turcia. Prima mobilitate din cadrul acestui proiect s-a desfășurat în perioada 25 – 29 noiembrie, iar profesorii care au organizat și îndrumat elevii în aceasta mobilitate sunt: director, prof. Roxana Filip, prof. Alina Bulgariu (coordonator proiect), bibliotecar Laura Sarchizian, prof. Arsaluis – Luiza Ripeanu, prof. Cristina Vasile.
În prima zi, după o primire tradiționala cu pâine și sare, intonarea imnurilor de stat ale țărilor participante, echipa României a început desfășurarea activităților proiectului printr-o prezentare a orașului și a scolii, apoi a urmat o prezentare interactiva despre energia regenerabilă încheiata cu un joc kahoot. O altă activitate a vizat integrarea în curriculum a temei proiectului: astfel, elevii, împărțiți în grupe mixte, au studiat cate un text din care trebuiau sa extragă și să scrie pe foi de flipchart avantajele si dezavantajele energiei eoliene, ale energiei solare, însoțite de simboluri si desene. La final, fiecare echipă a prezentat produsul în fața tuturor. Ziua s-a încheiat cu o activitate digitală, pe echipe. Elevii au făcut postere și sloganuri cu aplicația Canva.
A doua zi a mobilității a început cu activitățile Italiei și Turciei și anume o prezentare despre tipurile de energie regenerabila și 2 jocuri pregătite de echipa Turciei, urmate de o altă prezentare a României despre importanța energiei regenerabile. În a doua parte a zilei, au avut loc 2 ateliere în care elevii, împărțiți în echipe mixte, au construit cu entuziasm și veselie, machete ale orașelor sustenabile și un cuptor solar din deșeuri.
A treia zi, a fost vizitat parcul de eoliene din comuna Mihai Viteazu unde li s-a prezentat o turbina eoliana, elevii având ocazia să vadă cum funcționează și să adreseze întrebări specialistului.
„Doamna director al Scolii gimnaziale Istria, doamna Negoiţă Elena ne-a invitat la școala pe care o conduce dansa și unde ne-a pregătit o serie de ateliere interesante, în care elevii de liceu au făcut schimb de bune practici cu elevii de gimnaziu. O zi perfectă care s-a încheiat cu vizitarea muzeului și cetății Istria.
A patra zi a mobilității noastre s-a desfășurat la firma Monsson, vizita mijlocita de doamna Alexandra Mironescu, specialist marketing, unde am învățat despre energia eoliana, despre energia solara, am văzut parcul de panouri fotovoltaice însoțiți de un trainer deosebit care a explicat pe înțelesul tuturor. Monsson Trading este parte a Grupului Monsson, cu o echipă cu experiență în dezvoltarea producției de energie electrică din surse eoliene.
În ultima zi a mobilității noastre, doamna profesor Nicoleta Florea alături de elevi a prezentat o fântâna solara și o mașină solară, precum și un experiment cu lămâi cu 2 electrozi. Ziua s-a încheiat cu turul școlii si înmânarea certificatelor. Ne-am despărțit cu emoție și părere de rău după o săptămână în care, în afara activităților proiectului, s-au legat prietenii de suflet, dar cu bucuria revederii în următoarele mobilități din Norvegia, Italia și Turcia.“, spun organizatorii.