Conecteaza-te cu noi

Actual

A murit actorul Mircea Diaconu

Published

on

mircea diaconu

Actorul și fostul om politic Mircea Diaconu a murit la vârsta de 74 de ani, după o lungă luptă cu cancerul de colon.

Anunțul decesului a fost făcut public de soția sa. În doar câteva zile, pe 24 decembrie, artistul ar fi împlinit 75 de ani.

Potrivit familiei, trupul neînsuflețit al actorului va fi depus luni, 16 decembrie, la Teatrul Nottara din București. Prieteni, colegi de breaslă și admiratori sunt așteptați să-i aducă un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc marți, la cimitirul din Săftica, într-un cadru restrâns.

Reamintim că Mircea Diaconu a candidat ca independent la președinția României.

Potrivit Observator News, Mircea Diaconu, născut pe 24 decembrie 1949, în Vlădești, județul Argeș, a fost un simbol al teatrului și filmului românesc, având o carieră care s-a întins pe mai multe decenii. De asemenea, a fost un nume cunoscut în politică, împlicându-se în multiple proiecte pentru îmbunătățirea vieții culturale și sociale din România. Diaconu a fost membru în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) până în 2004 din partea PD, senator din partea PNL din 2008 până în 2012, europarlamentar independent, membru al Grupului ALDE și vice-președinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din 2014 până în 2019.

A jucat atât în piese de teatru pe scenele naționale, cât și în producții cinematografice celebre, precum ”De ce trag clopotele, Mitică?”, ”Buletin de București”, ”Asfalt Tango”, ”Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, ”Legături bolnăvicioase” sau ”Filantropica”.

A mai publicat: ”Șugubina” (1977; ediția a II-a, Polirom, 2014), ”La noi, când vine iarna” (1980; ediție nouă, Polirom, 2013; roman tradus în rusă și germană) și ”În Bucureștii de odinioară cu Mircea Diaconu” (1998). Volumul său de debut, ”Șugubina”, a fost distins în 1977 cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România.

Cariera lui Mircea Diaconu

Mircea Diaconu a absolvit Liceul la Câmpulung Muscel în 1967 și IATC I.L. Caragiale din București în 1971. A debutat în 1970, la Teatrul Bulandra, cu ”Harfa de iarbă” de Truman Capote.

Debutul în cinematografie a avut loc în 1971, cu filmul ”Nunta de piatră”, după Ion Agârbiceanu, în regia lui Dan Pița. În 1972, a fost angajat, de către Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra, unde a rămas până în 1982, când a devenit actorul Teatrului Nottara. A fost primul actor din România care și-a dat demisia, devenind liber profesionist (1990), pentru ca apoi să revină în teatru ca angajat în 2001.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions