Conecteaza-te cu noi

Energie&Mediu

Retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă costă 1,9 miliarde de euro

Published

on

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, supune atenției acționarilor aprobarea contractului de retehnogizare a Unității 1 a centralei e la Cernavodă, în valoare de 1,9 miliarde de euro.

În convocatorul Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica, ședință programată pentru data de 22 ianuarie 2025, scrie următoarele:

Aprobarea mandatarii Consiliului de Administratie al SNN, cu posibilitatea de sub-delegare catre conducerea executiva a SNN, sa adopte toate masurile necesare pentru implementarea Strategiei si Deciziei de investire actualizate pentru continuarea investitiei Proiectul Retehnologizarea Unitatii 1 a CNE Cernavoda, pe baza Studiului de Fezabilitate actualizat (SF versiunea v2 2024), cu respectarea competentelor stabilite prin Actul constitutiv al SNN si a cerintelor legale aplicabile

Aprobarea contractului avand ca obiect “Lucrări de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă”, cu valoarea de 1.904.141.391,00 Euro, fara TVA, cu Asocierea formata din Candu Energy Inc., Canadian Commercial Corporation, Ansaldo Nucleare S.p.A si Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd. (Consortiul), in conditiile detaliate in cuprinsul Notei prezentate actionarilor, nr 15150 din data de 16.12.2024.

Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusă în funcțiune în 1996 și a livrat, până la începutul lui 2023, 133 milioane MWh, reprezentând 9% din consumul național, pe o perioadă de 26 de ani. Unitatea va fi oprită în 2027 pentru retehnologizare, care va permite apoi funcționarea pentru încă 20 de ani.

Centrala nucleară de la Cernavodă are două unități de tip CANDU, cu o putere nominală de700 MW fiecare.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions