Politica
„Avem mașini, microbuze, autocare”. Cum se mobilizează susținătorii lui Călin Georgescu pentru mitingul din fața CCR
Published
8 ore agoon
Susținătorii lui Călin Georgescu sunt sprijiniți să ajungă la protestul de vineri, 10 ianuarie, din fața CCR prin intermediul unui site intitulat „E Pace”. Cei care au creat pagina spun că au răspuns „la îndemnul domnului Călin Georgescu” și au rolul de a facilita „participarea cetățenilor din toate județele din România, la manifestația „Marea Unire Juridică” a românilor.” Printre organizatorii acestui protest ce urmează să înceapă la ora 10:00 se numără și Călin Donca, afacerist din Brașov care a stat, în 2023, trei luni în arest preventiv pentru fraudă cu criptomonede.
Susținătorii sunt îndemnați să se înscrie pe acest site pentru a fi sprijiniți să ajungă la protest, iar acolo sunt puse la dispoziție numere de telefon pentru județe. Până la ora redactării articolului, circa 56.000 de persoane se înscriseseră pe site. Acolo sunt trecute numere de telefon pentru toate județele, cu excepția Caraș-Severin, Giurgiu, Teleorman și Vrancea.
„EPACE organizează, la îndemnul Domnului Călin Georgescu, participarea cetățenilor din toate județele din România, la manifestația „Marea Unire Juridică” a românilor. Această Mare Unire Juridică va avea loc în data de 10.01.2025 în față la C.C.R”, se menționează pe site-ul organizatorilor.
Afacerist controversat, printre organizatorii protestului
Unul dintre organizatorii care promovează activ protestul pe TikTok este Călin Donca, om de afaceri din Brașov care a fost arestat preventiv în 2023 într-un dosar în care DIICOT îl acuză că a provocat un prejudiciu de peste 4 milioane de lei creat bugetului de stat prin evaziune și că ar fi înșelat cu 700.000 de dolari cumpărători ai unei criptomonede create de el. Donca s-a aflat în arest preventiv timp de trei luni, ulterior fiind plasat sub control judiciar.
Călin Donca a făcut avere mai întâi din afacerile cu panouri fotovoltaice, apoi din imobiliare și criptomonede şi a intrat de tânăr în top 500 cei mai bogaţi români. „Eu am fost născut în Reşiţa, într-o garsonieră de 20 de metri pătraţi, 24 de metri pătraţi. Eram sătul de sărăcie. Mâncam în fiecare zi pâine şi ulei”, povestea Călin Donca, potrivit observatornews.ro.
Pentru frauda cu criptomonede, Călin Donca a creat societatea Donca Energy Brașov, cu obiect de activitate producția de energie electrică, scrie brasov.net. Conform publicației locale, Donca și membrii grupării au creat un tip de criptomonedă pe care au denumit-o Solix, iar ca să îi convingă pe oameni să investească, el posta diverse clipuri pe rețelele de socializare, în care vorbea despre succesul în afaceri printr-o astfel de investiție.
Călin Donca era extrem de activ pe rețelele de socializare, unde le dădea fanilor săi sfaturi despre cum să reușească în viață.
„Membrii grupului infracţional au iniţiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, creând propria monedă virtuală şi au efectuat operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin diseminarea în spaţiul public a unor informaţii nereale potrivit cărora investiţia în această monedă virtuală poate genera câştiguri de 100 de ori mai mari, inducând în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obţinut aproximativ 700.000 de dolari”, mai spun procurorii DIICOT citați de jurnaliștii de la hotnews.ro.
Călin Donca: „Aproape 35 de organizatori pentru fiecare județ din România”
În ultimele zile, Călin Donca s-a implicat activ în promovarea mitingului de vineri, postând numeroase filmulețe pe Facebook sau TikTok în care îndeamnă oamenii să vină în fața Curții Constituționale.
„Aproape 35 de organizatori pentru fiecare județ din România. Suntem cea mai mare forță care a răspuns la chemarea domnului Călin Georgescu. Avem mașini, microbuze, autocare. (….) Trebuie să le arătăm cât suntem de mulți. Trebuie să le arătăm celor care râd de noi că suntem o forță. Acum este testul”, a transmis el într-un clip publicat pe TikTok.
El îndeamnă oamenii să se înscrie pe „epace.ro” pentru a fi sprijiniți să ajungă vineri în București la mitingul din fața Curții Constituționale.
„Suntem cea mai mare forță, în afară de AUR care organizează pe data de 12 într-un mod probabil mult mai bine deoarece ei sunt deja partid închegat, al doilea ca număr de voturi”, spune Donca.
Un îndemn similar este făcut și pe un cont de TikTok care încearcă să organizeze taximetriștii să participe în număr tot mai mare la protestul de vineri.
„Toate taxiurile mâine în stradă mâine”, „Se va pleca în grup de la Republica Obor Militari și IRA”, sunt câteva din îndemnuri către taximetriști. Ei sunt sfătuiți să se deplaseze în coloană la mitingul din fața CCR.
Ce se întâmplă vineri la CCR
Călin Georgescu a anunțat luni că în 10 ianuarie „un grup de avocați” va cere Curții Constituționale să revină asupra deciziei prin care a anulat organizarea turului II al alegerilor prezidențiale. Totodată, Georgescu le-a cerut susținătorilor să vină „în persoană” să susțină demersul și să semneze solicitarea înaintată magistraților Curții.
„Pe data de 10 ianuarie, la ora 10, un grup de avocați la fel de curajoși ca și oamenii care manifestă zilnic în stradă, atât în țară cât și în străinătate, vor fi prezenți la Curtea Constituțională a României pentru a cere acestei instituții să-și revizuiască de urgență decizia care a aruncat România în haos. Pe 10 ianuarie, la ora 10, va avea loc Marea Unire Juridică a poporului nostru”, a spus Călin Georgescu într-un mesaj postat pe Facebook.
El le-a cerut susținătorilor săi să vină vineri și să sprijine noua încercare de a obține organizarea turului II.
Joi, Călin Georgescu a postat pe rețelele de socializare un mesaj prin care anunță că pleacă din țară și lasă să se înțeleagă că nu va fi vineri la mitingul din fața Curții Constituționale.
Măsuri speciale luate de Jandarmerie
Jandarmeria Capitalei a transmis joi seară că manifestația de vineri de la Curtea Constituțională nu a îndeplinit criteriile legale, mai exact obținerea unei autorizații.
„Cu toate acestea, Jandarmeria Capitalei, alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, va lua măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranţă la nivelul Capitalei, respectiv pentru a asigura ordinea publică şi protecţia participanţilor la adunarea publică susmenționată”, se menționează într-un comunicat de presă.
Jandarmeria Capitalei precizează ca va avea în fața CCR echipe de dialog cu veste inscripționate, de culoare albastră. Echipele au rolul de asigura dialogul permanent cu organizatorii și participanții la această adunare publică.
„Insistăm ca organizatorul și reprezentanții acestuia, respectiv participanții la această adunare publică nedeclarată și neasumată, să colaboreze permanent cu forțele de ordine prezente pe traseele de afluire/defluire, respectiv cu cele de la locul desfășurării adunării publice, colaborarea propusă fiind o condiție de bază pentru desfășurarea manifestației fără incidente”, spune Jandarmeria.
Ca măsură preventivă, pentru descurajarea și probarea eventualelor fapte antisociale care pot periclita caracterul pașnic al adunărilor publice, jandarmii spun că vor efectua fotografii și filmări operative pe tot parcursul desfășurării evenimentelor, cu mijloacele tehnice din dotarea unității, conform cadrului legal în vigoare.
Călin Georgescu a plecat din țară
Călin Georgescu a plecat joi, din Aeroportul Henri Coandă din București, cu destinația Frankfurt, susținând că va face demersuri la instituțiile europene.
Cu o zi înaintea mitingului de la CCR, Călin Georgescu a fost fotografiat joi în Aeroportul Otopeni, în timp ce părăsea țara cu destinația Frankfurt. HotNews.ro a publicat mai multe fotografii în care Călin Georgescu poate fi văzut în aeroport, însoțit de o gardă de corp, zborul acestuia fiind programat pentru ora 14.43.
Cam în același timp, acesta a posta pe Facebook un mesaj în care anunță de ce pleacă din țară, respectiv pentru a face „demersuri legale la instituțiile europene”
„Dragii mei, am înțeles că mâine vă alăturați, cu credință, la #MareaUnireJuridică a Românilor. Votul este dreptul nostru care a fost încălcat! Mâine, o Mare Unire Juridică a avocaților va deveni și o Mare Horă Românească, pentru că din măreața horă a conștiinței noastre nu cade nimeni, ne ținem strâns legați cu toții prin același ideal – libertatea! Astăzi, eu voi duce hora noastră în inima Europei, la cele mai înalte curți. Fiecare dintre noi își face partea sa din această misiune istorică prin care ne apărăm democrația. Alături de o altă echipă juridică din diaspora, cealaltă Românie a noastră, începând de astăzi voi merge personal pentru a depune demersuri legale către cele mai înalte instituții europene. Eu acolo, voi aici”, mai spune Georgescu în videoclipul postat pe Facebook.
Totodată, Călin Georgescu și-a chemat susținătorii în fața CCR vineri
„Pe data de 10 ianuarie, la ora 10, un grup de avocați la fel de curajoși ca și oamenii care manifestă zilnic în stradă, atât în țară cât și în străinătate, vor fi prezenți la Curtea Constituțională a României pentru a cere acestei instituții să-și revizuiască de urgență decizia care a aruncat România în haos. Pe 10 ianuarie, la ora 10, va avea loc Marea Unire Juridică a poporului nostru. Semnăturile noastre, cu cât vor fi mai multe, vor scrie cu adevărat istorie, așa cum am promis, și vor restabili turul II așa cum este legal. Aveți ocazia să vă faceți copiii și nepoții mândri că ați luat atitudine în mod demn și pașnic că ați renunțat să priviți de la televizor cum o gașcă de interlopi politici vă calcă drepturile constituționale în picioare (…) Fiți prezenți să semnați pentru această inițiativă curajoasă a avocaților. Alăturați-vă în persoană acestui demers legal. Semnați și cereți să votați”, a spus Călin Georgescu.
foto: digi24.ro
Comentarii pe Facebook
Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!