Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța pune în funcțiune un sistem de acostare cu geamanduri multiple (Multi Buoy Mooring – MBM), un sistem inovator care permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW – navele tip PANAMAX. Noul post de acostare este situat în zona de adăpost a digului de sud al Portului Constanța.
Sistemele de acostare cu geamanduri multiple de tip MBM (Multi Buoy Mooring) sunt utilizate în domeniul maritim și permit legarea navei într-o poziție fixă în bazinul portuar, în vederea operării în transbord direct de la unități fluviale. Acest sistem de acostare utilizează două geamanduri de legare pentru fixarea la pupa și ancorele navei pentru fixarea acesteia la prova.
Cele două geamanduri de legare au un diametru de 5 metri fiecare și sunt prevăzute cu câte 3 cârlige cu eliberare rapidă a parâmei, două lanțuri navale de 150 metri lungime și două ancore care asigură fixarea sistemului pe fundul apei.
Valoarea investiției este de 6.494.000 lei, realizată din fondurile proprii ale CN APM SA. Lucrările de montare au început în luna septembrie 2024 și au fost executate de S.C. Tehnorex International.
”În perioadele de congestie portuară, în care capacitatea de depozitare a terminalelor este utilizată la maxim, operarea navelor la geamandură asigură un flux de trafic suplimentar prin transbordul de marfă direct din barje în nave maritime. Necesitatea și beneficiul acestui sistem de acostare este relevant îndeosebi în situații sezoniere, precum campaniile agricole, dar și în situații excepționale.
Sistemul MBM amplasat de CN APMC este pus la dispoziția tuturor utilizatorilor interesați, conform unei proceduri interne de alocare a danei, disponibilă pe portalul administrației.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța.