După furtul obiectelor de patrimoniu din muzeul din Olanda, autoritatea județeană din Constanța a venit cu o serie de precizări privind măsurile de siguranță din muzeele dobrogene. Consiliul Județean Constanța precizează că toate secțiile și Muzeul de Artă au pază fizică și monitorizare video. În momentul acesta nu sunt lucrări trimise peste graniță.
„La Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța (MINAC) avem pază umană specializată permanentă la cele două sedii principale, la Mormântul pictat, Histria, Capidava și Adamclisi. Și la muzeul Hârșova, pe timpul nopții. Avem sistem supraveghere CCTV la sediul principal din Piața Ovidiu și la Mormântul Pictat și este în curs de implementare la celelalte muzee. La sediul principal, unde este expoziția și sunt și depozitele, avem și detectoare de mișcare (antiefracție) și detectoare de geamuri sparte (pentru Tezaur). De asemenea, toate expozițiile sunt supravegheate zilnic de personalul MINAC specializat, respectiv supraveghetoare muzeale și gestionari custode.“, spun cei de la CJC.
Sursa citată mai menționează că expoziția și depozitele sunt protejate și de grilaje metalice. La Muzeul de Artă Populara există pază umană și sistem de alarmă și monitorizare video și nu sunt bunuri culturale scoase din țară.
Amintim că, piese din tezaurul dacic al României, inclusiv Coiful de la Coțofenești, au fost furate dintr-un muzeu din Olanda. Muzeul din Drents, care se află în orașul olandez Assen, a fost jefuit în 25 ianuarie, cu o zi înainte de închiderea unei expoziții-eveniment. Expoziția ”Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului” era organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a României.