O nouă provocare periculoasă circulă pe TikTok. Denumită „provocarea Paracetamol”, aceasta îi incită pe adolescenți să consume doze excesive de paracetamol, “câștigător” fiind desemnat acela care poate rezista cel mai mult timp în spital. Fenomenul a avut deja consecințe grave în mai multe orașe din vestul Elveției, determinând autoritățile să emită avertizări urgente.
Un nou trend periculos a apărut în online: tinerii sunt provocați să ia supradoze de paracetamol și apoi să demonstreze că pot rezista cât mai multe zile în spital. Medicii sunt în alertă și spun că o astfel de practică devine letală chiar și dacă nu se depășește doza maximă recomandată de 3 grame pe zi.
De altfel, îngrijorător este faptul că medicamentul, folosit în special pentru răceli sau dureri ușoare, poate fi procurat din orice farmacie fără prescripție medicală.
Ce este provocarea Paracetamol
„Provocarea Paracetamol” presupune ca tinerii să se încurajeze reciproc să ingereze cantități mari de paracetamol, cu riscul de a-și pune viața în pericol. În regiuni din Elveția precum Fribourg, Jura și Vaud s-au emis deja avertismente către populație.
Autoritățile sanitare elvețiene din trei cantoane au avertizat cu privire la riscurile acestei practici popularizate online. Aceasta presupune ca tinerii să se provoace reciproc să ia doze mari de paracetamol – deseori cu consecințe fatale.
Și autoritățile din Belgia au emis luna acesta un avertisment cu privire la riscul de supradozaj cu acest medicament în urma provocării online.
Potrivit portalului swissinfo, farmaciile sunt rugate să fie mai vigilente la vânzarea acestui medicament către tineri. Toxicitatea ingredientului activ poate duce la insuficiență hepatică severă dacă este utilizat incorect și poate fi chiar fatală în caz de supradozaj. Primele semne de otrăvire pot apărea după 24 până la 48 de ore de la ingerare. Semnele de otrăvire includ dureri abdominale, greață, probleme de coordonare și piele galbenă.
Un semnal de alarmă a tras printr-un mesaj pe Facebook, fostul președinte al Societății Române de Cardiologie.
Gabriel Tatu-Chiţoiu, medic primar Cardiologie și Medicină Internă a relatat despre o atenţionare similară a unui medic din Franţa.
„Această provocare este deosebit de periculoasă, deoarece dincolo de doza zilnică recomandată (3 grame pe zi pentru un adult), supradozajul cu paracetamol provoacă leziuni ireversibile ale ficatului. Intoxicația cu paracetamol este prima cauză transplant hepatic de origine medicamentoasă în Franța”, se arată în mesajul medicului care citează avertismentul Agenției Naționale pentru Siguranța Medicamentului și a Produselor de Sănătate.