Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Dobrogea” anunță implementarea, începând cu 1 ianuarie 2025, a Proiectului de investiții „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Constanța” pentru zona de colectare 2 – partea de sud a zonei de coastă, ce include 13 unități administrativ-teritoriale. Este vorba despre orașele: Techirghiol, Eforie și Negru Vodă, și comunele: Bărăganu, Mereni, Pecineaga, Topraisar, Tuzla, Cumpăna, Amzacea, Comana, Chirnogeni, Cerchezu.
Cu această ocazie, ADI „Dobrogea” reamintește necesitatea colectării selective, una dintre cele mai importante etape ale reciclării, și care se bazează, în cea mai mare parte, pe responsabilitatea utilizatorilor – producătorilor de deșeu. Colectarea selectivă presupune depozitarea deșeurilor în locuri și recipiente speciale pentru a fi reciclate.
Astfel, cetățenii persoane fizice din cele 13 localități incluse în Zona 2 de colectare trebuie să țină cont de modalitatea în care se face colectarea: pe cele 5 fracții, DOAR în recipientele special destinate, după cum urmează:
- Sticlă – se depune la punctele de colectare amenajate pe raza U.A.T. (ex: sticle și borcane fără capac, cioburi de sticlă);
- Plastic și metal – se depozitează în sacul galben (ex: PET-uri, caserole de plastic și polistiren, conserve de metal, cutii de aluminiu, spray-uri cosmetice și alimentare, ambalaje ale produselor, cosmetice și ale detergenților, farfurii de plastic, pungi de plastic);
- Hârtie și carton – se depozitează în pubela albastră (ex: ambalaje de sucuri, de lactate, cutii de carton, ambalaje de hârtie de la alimente, pungi de hârtie, ziare, reviste – curate și uscate);
- Deșeuri biodegradabile – se depozitează în sacul de culoare maro (ex: resturi de fructe, legume, oase, resturi de conserve – fără ambalaje, alimente alterate – fără ambalaje), iarbă, flori, frunze, ramuri ale copacilor, zaț de cafea, pliculețe de ceai);
- Deșeuri reziduale – se depozitează în pubela neagră (ex: reziduuri de la animalele de casă, conținutul sacului de aspirator, resturi de țigări, scutece de unică folosință, tampoane igienice, șervețele murdare, ambalaje foarte murdare, seringi, CD-uri, DVD-uri).
Graficul de colectare este stabilit la nivelul fiecărei localități prin acord comun exprimat de operatorul de salubrizare, ADI „Dobrogea” și autoritatea locală.
Taxa de salubrizare instituită de fiecare u.a.t. respectă nivelul de suportabilitate impus prin Proiectul SMID.
Conform legislației în vigoare, pentru deșeurile care nu sunt separate corespunzător (amestecate și/sau în pungi/cutii) se se va percepe o taxă suplimentară.
Important! Agenții economici și instituțiile publice au obligația să depună la Serviciul Public de Impozite și Taxe de pe raza localităților în care activează declarația de impunere a taxei de salubrizare.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Dobrogea” le mulțumește cetățenilor pentru implicare, responsabilitate și grijă față de mediu și comunitate, reamintind, totodată, că singura acțiune care poate duce la diminuarea tarifelor este colectarea selectivă exclusiv în recipientele puse la dispoziție împreună cu operatorul de salubrizare și primării.
Pentru implementarea „Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Constanța” au fost semnate Contractele de Finanţare aferente Proiectelor „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Constanţa” și Fazarea Proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Constanţa”, proiecte cofinanţate de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial „Mediu” 2007 – 2013, respectiv Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 având valoarea totală estimată de 249.631.354 lei (inclusiv TVA).
Implementarea Proiectelor a fost și este asigurată de Consiliul Județean Constanța și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Dobrogea”, întreaga activitatea fiind supravegheată și supervizată direct de Direcția Regională Infrastructură Galați (DRI Galați) și Autoritatea de Management (AM POIM) din cadrul Ministerului Fondurilor Europene.
Download (PDF, 638KB)