Fostul premier Florin Cîțu critică bugetul de stat pe 2025. Proiectul va arunca România în categoria „junk”, avertizează la RFI fostul ministru PNL de Finanțe, potrivit Mediafax. Acesta consideră că o reducere de taxe ar fi impulsionat economia și crede că Executivul va decide noi majorări de impozite după alegerile din luna mai. Totodată, Cîțu critică modul în care a fost construit bugetul de stat pe 2025:
„Acest buget garantează că la finalul anului, România ajunge în “junk”, așa cum a fost construit (…). Anul trecut, discutam despre buget și spuneam cam același lucru, venituri supraestimate, cheltuieli subestimate, o creștere economică atunci estimată de 3,4%. Tragem linia după 2024: un deficit enorm, economia este pe negativ după trei trimestre, să vedem ce s-a întâmplat în trimestrul patru, deci lucrurile s-au deteriorat”.
Fostul ministru de Finanțe crede că reducerea unor taxe ar fi impulsionat economia:
„Acest buget trebuia făcut pe estimări reale. Aș fi cerut de la Comisia Națională de Prognoză o estimare refăcută, pentru că ceea ce a prezentat acum este cea din ianuarie, după ce a primit datele pe ultimele luni. Consensul este că România în 2024 va avea o creștere poate de 1% sau aproape de 1% (…), aș porni de acolo, de la chestii reale. Și apoi, bineînțeles, aș fi pus în buget veniturile și cheltuielile reale, pentru că acum știm că și cheltuielile cu dobânzile sunt subestimate (…). Și cred că primul lucru ce trebuia făcut, aș fi scos toate taxele introduse în ultimii trei ani de zile de Guvernul PNL-PSD și nu aș fi crescut taxele (…). Orice analist economic și orice economist vă spune că o reducere de taxe are efectul de a impulsiona economia și de aici vin venituri la buget”.
Florin Cîțu spune că „trebuie cuplată cu reducerea cheltuielilor. Aici aș fi venit cu un program care era credibil, că asta vrea piața, reduceri semnificative de cheltuieli. Aș fi folosit 90% din subvenția partidelor și 80% din capitolul de subvenții din buget pentru a încerca să ofer angajaților din sectorul public șase-opt salarii pentru plecări voluntare, de exemplu și aș fi avut un plan de reducere cu câteva sute de mii a personalului din sectorul bugetar, cuplat cu reforma salarizării în sectorul bugetar, care aduce bani din PNRR“.