Liderul consilierilor locali din Constanța ai USR, Florin Cocargeanu, a declarat că prefectul județului a cerut în instanță anularea hotărârii de consiliu local privind încadrarea activității polițiștilor locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Municipiul Constanța în condiții speciale de muncă.
„Atunci când am fost ales consilier local, mi-am asumat responsabilitatea de a vota în interesul comunității și de a lua decizii corecte, chiar dacă uneori nepopulare.
Am votat împotriva acestui proiect atunci când a fost supus la vot, deoarece lipsa normelor metodologice pentru aplicarea legii împiedică o delimitare clară între funcțiile și compartimentele din cadrul Poliției Locale care lucrează în condiții speciale și cele care nu se află în această situație.
Ar fi nedrept să considerăm că un polițist din departamentul Ordine Publică lucrează în aceleași condiții ca un polițist care își desfășoară activitatea în cadrul departamentului Disciplina în construcții.
În plus, pensiile speciale, beneficiu care vine la pachet cu încadrarea în condiții speciale de muncă, pun presiune pe sistemul public de pensii și pe buget, iar noi trebuie să ne asigurăm că resursele sunt gestionate echitabil pentru toți cetățenii.
Poliția Locală are un rol extrem de important în comunitate și ar trebui să ne concentrăm pe îmbunătățirea condițiilor de muncă, pe dotări mai bune și pe salarii corecte, nu pe acordarea de pensii speciale.
Acest proiect nu a avut niciun fel de fundament și a fost doar o păcăleală a beneficiarului de pensie specială, Vergil Chițac, care l-a inițiat exact înainte de alegerile parlamentare cu scopul de a puncta electoral.“, a adeclarat Florin Cocargeanu.
Amintim că, aleșii locali au aprobat, în luna septembrie a anului trecut, un proiect de hotărâre prin care polițiștii locali pot ieși la pensie mai devreme de 65 de ani.
Proiectul de hotărâre a fost votat cu 20 de votrui „pentru“ (consilierii PNL, PSD și Mihai Ochiuleț, dat afară din USR) și 6 „împotrivă“ (USR).
Hotărârea adoptată de consilierii locali de atunci ai PSD și PNL se referă la încadrarea activității polițiștilor locali din cadrul Direcției generale poliția locală în condițiile speciale de muncă. Prevederile acestei hotărâri trebuiau aplicate începând cu 1 ianuarie 2025.