De la 1 decembrie 2015, Monica Gaitanidis, soţia primarului interimar al Constanţei, Decebal Făgădău, va renunţa la funcţia de director al Centrului Medical Pozimed. Potrivit unor surse din domeniul medical, Gaitanidis ar fi trimis mailuri colaboratorilor ei, în care îi anunţa despre acest lucru. De asemenea, soţia primarului interimar ar fi menţionat că funcţia de director al centrului medical va fi preluată de Gina Laura Plopeanu, potrivit surselor noastre.
Un hotel cu istorie
Centrul Medical Pozimed a fost menţionat într-o mulţime de investigaţii de presă ca făcând parte din „siajul” „tripletei de aur” Mazăre-Constantinescu-Strutinsky. În mod oficial, firma este deţinută de un off-shore cu sediul în Cipru, Talmage Overseas LTD, şi are sediul social în fostul Hotel Astoria de pe strada Mircea cel Bătrân. Până în 1989, acest imobil a aparţinut Partidului Comunist Român, servind ca hotel pentru nomenclatură. În luna decembrie a anului 2001, hotelul a intrat în proprietatea Fundaţiei Secolul XXI, care era atunci condusă de Victor Ponta. Pe 7 februarie 2003, fostul hotel comunist a fost cumpărat de Partidul Social Democrat, care l-a deţinut până pe 29 iunie 2005. La data menţionată, PSD-ul (reprezentat de mandatarii Pârjăloiu Ionel şi Iancu Ion) a vândut construcţia către New Home Construct SRL (reprezentată prin Cătălin Vasile Dumitriu), pentru suma de 20 de miliarde de lei vechi.
[pdf-embedder url=”http://img.ordinea.ro/uploads/2015/11/PSD-Astoria.pdf”]
La momentul de faţă, New Home Construct SRL este deţinută de off-shore-ul cipriot Talmage Overseas LTD, acelaşi care deţine şi clinica Pozimed. Cu alte cuvinte, dreptul de dispoziţie asupra clădirii aparţine unor acţionari anonimi din Cipru. O vreme, aceşti anonimi şi-au exprimat acordul ca proprietatea lor din buricul Constanţei să fie împărţită între Clinica Pozimed, maternitatea Isis şi Partidul Social Democrat.
Traumele unui conflict locativ
După debarcarea lui Radu Mazăre de la conducerea PSD Constanţa, proprietarul clădirii a notificat partidul să-şi găsească un alt sediu, ceea ce s-a şi întâmplat, ca dovadă că activitatea social-democraţilor se derulează, în momentul de faţă, în sediul de pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu. Acest conflict locativ a fost deja comentat pe bloguri ca fiind o răfuială între vechea şi noua gardă din PSD. În acest sens, se poate observa că linia noului preşedinte, Felix Stroe, este aceea de delimitare de oamenii lui Mazăre, în vreme ce firma apropiată lui Mazăre a lăsat partidul fără sediu. În tot acest conflict locativ, primarul interimar Decebal Făgădău nu a spus niciun cuvânt. Şi nici nu prea avea cum, din punct de vedere moral, întrucât soţia sa, Monica Gaitanidis, era chiar directoarea Clinicii Pozimed. Or, din acest punct de vedere, retragerea soţiei lui Făgădău ar putea avea o motivaţie politică. Prezenţa ei în firmele controlate de Mazăre i-ar fi subminat lui Făgădău poziţia în faţa noilor săi şefi de partid.
Căpăţână a privatizat RMN-ul Spitalului către Pozimed; urmaşa sa în afaceri preaia, acum, Pozimedul
Pe de altă parte, informaţia cu privire la numirea Ginei Plopeanu la conducerea Pozimed are, la rândul ei, o însemnătate aparte. Doamna în cauză a cumpărat, alături de soţul ei, o firmă de la Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean (vezi aici detalii). Or, Căpăţână a fost cercetat penal pentru afacerea prin care a externalizat serviciile de investigaţii de rezonanţă magnetică (RMN) ale unităţii spitaliceşti, tocmai către Clinica Pozimed. La acel moment, procurorii nu au putut stabili alte motivaţii, decât cele aşa-zis manageriale, pentru „privatizarea” RMN-ului de la spital, în favoarea Pozimed.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta