Conecteaza-te cu noi
palaz

Politica

Deputatul constănțean Iulian Iancu (PSD) vrea să schimbe radical legislația în energie și strategia energetică

Published

on

Legislația în domeniul energetic trebuie schimbată radical, susține președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, social democratul Iulian Iancu. “Va trebui să redefinim radical strategia energetică și legislația în domeniu! România are nevoie de o nouă lege a energiei electrice și gazelor naturale, o nouă lege pentru energia din resurse regenerabile, o nouă lege pentru energie termică”, a declarat Iancu, citat de investenergy.ro, la o conferință de specialitate, evidențiind volumul uriaș de muncă care trebuie depus și cât de importantă este comunicarea între toți actorii instituționali.

Comisia de specialitate are un program foarte încărcat. Potrivit președintelui acesteia, săptămâna aceasta se vor finaliza dezbaterile pe legea energiei termice și se lucrează la un nou raport la OUG  64. De săptămâna viitoare, încep dezbaterile pe proiectul de lege privind OUG 24/2017 ce modifică  legea regenerabilelor. “Regenerabilii  sunt foarte afectați, mai ales cei mici și mijlocii. Unii dintre ei mor. Trebuie să găsim soluții”, a precizat Iancu, insistând pe necesitatea unor abordări foarte prudente la redefinirea mixului energetic al țării. UE și-a stabilit ca țintă un procent de 40% energie din surse regenerabile din total energie pentru  2030, a arătat președintele comsiei parlamentare. În ce privește Legea nr 123 a energiei și gazelor, Iancu a precizat că la acest moment sunt aduse 221 amendamente. În paralel cu schimbările care se doresc radicale la legi importante din sectorul energetic, membrii Comisiei de specialitate fac parte și din Comisia de anchetă a activității ANRE, având obligația să vine cu un raport până la finele anului în curs. Strategia energetică, aprobată prin lege la anu’ La conferința organizată de Economica.net, ministrul Energiei, Toma Petcu, a afirmat că se dorește ca Strategia Energetică să fie aprobată prin lege și nu prin hotărâre de guvern, ceea ce presupune modificarea legii energiei. Iulian Iancu nu crede că este posibil să se aprobe strategia energetică în Parlament până la finele anului, din două considerente: documentul nu este finalizat (mai suportă unele modificări ale actualei guvernări – n.red.) și trebuie modificată și legea energiei.

Iancu: Pierderile în sistem sunt la nivelul anului 2005, suntem ineficienți, avem întreruperi foarte frecvente. Consumatorul plătește investiții nerealizate!

„Suntem într-un sistem energetic ineficient, cu pierderi ce reprezintă 24%, adică patru miliarde de euro pe an, îmbătrânit, poluant și uzat moral”, a sesizat acesta, îndreptând atenția spre structura de formare a prețului energiei: producție, transport, distribuție, furnizare, taxe și impozite. “Producția a fost abandonată acum 15 ani, de la lansarea procesului de privatizare. Cea mai mare pondere în preț o au transportatorii și distribuitorii. În continuare, pierderile sunt la nivelul anului 2005, suntem ineficienți, avem întreruperi foarte frecvente. Cresc temperaturile vara, avem întreruperi; scad temperaturile și avem ger iarna, avem întreruperi, e val de țânțari, e val de păsări migratoare, avem întreruperi. Trebuie să avem o abordare radicală, absolut radicală, în tot ce înseamnă lanțul energetic de la producție”, a menționat Iulian Iancu. El a mai sesizat că reglementatorul a stabilit o modalitate deficitară de recunoaștere în cost a unei investiții asumate și nerealizarea ei!  Consumatorul a plătit recunoașterea investiției, iar aceasta s-a realizat în proporție de 20%, dar nu s-a mai făcut recalcularea prețului! Lipsa resursei umane și a companiilor de construcții – vulnerabilități ale sectorului În opinia lui Iulian Iancu, cele mai mari vulnerabilități ale sectorului energetic sunt lipsa resursei umane și a companiilor de construcții – montaj pe tot lanțul: cărbune, petrol, gaze, energie electrică! Întrebați de nu au făcut investiții, distributorii au răspuns, printre altele, că nu au avut firme cu care să facă lucrările la nivelul asumat! Cel mai periculos risc este  în zona nucleară, unde se înregistrează un deficit uriaș de specialiști, a sesizat Iulian Iancu, exemplificând că și la catedra de nuclearistică a Universității Politehnica este un singur profesor!

Advertisement
usr

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions